A londoniak leválnának az Egyesült Királyságról, a sztárok sajnálkoznak, London polgármestere pedig próbálja nyugtatni az üzletembereket.

A londoniak leválnának az Egyesült Királyságról, a sztárok sajnálkoznak, London polgármestere pedig próbálja nyugtatni az üzletembereket. Nem sok biztató történt a brit népszavazást követő napon.

brexit
Senki sem számított arra, hogy a kilépés nyer. Még azok se, akik arra szavaztak.
(fotó: Abi Begum / NWhomebuyers)

A #Brexit a Twitter legnépszerűbb címkéje, ha azonban városokra szűrünk, találhatunk érdekes dolgokat. A londoniak a #WhatHaveWeDone azaz mit tettünk címkét használják éppen, Edinburgh-ban a második skót függetlenségi szavazáshoz kapcsolódó szavak a népszerűek. A #WhatHaveWeDone alatt lehet megtalálni olyan, Magyarországon is ismert hírességek véleményét is, mint a J.K. Rowling és Neil Gaiman írók,  vagy Hugh Laurie színész.

Hannah on Twitter

Thanks so much to the older generation for ruining my future it couldn’t have been done without you #WhatHaveWeDonepic.twitter.com/vQuURRXhJD

A brit parlamenthez benyújtott petíciókat is elszaporodtak reggel óta. Az új népszavazást követelő petíciót 130 ezren írták alá reggel óta. A június 23-át a függetlenség napjának kikiáltó kezdeményezést azonban egyelőre csak 1800-an támogatják. Komolyabb érdeklődés van arról is – igaz, ez már a Twitteren – hogy London lecsatlakozhatna-e valahogyan az Egyesült Királyságról?

London szót akar a tárgyalásokon

Sadiq Khan, a túlnyomórészt a maradásra szavazó London frissen megválasztott polgármestere az üzletembereket és befektetőket próbálta megnyugtatni közleményében. Azt írta, hogy fontos, hogy Nagy-Britannia része maradjon a közös piacnak, az erről való tárgyalások asztalánál pedig Londonnak, Skóciának és Észak-Írországnak is szava kell legyen.

Mayor of London on Twitter

London will continue to be the successful city that it is today. My statement on the #EURefResults http://bit.ly/28T8Huo

A helyzet hihetetlenségét a legjobban egy, Matthew Goodwin politológus által elcsípett mondat írja le. A Financial Times újságírója mondta Goodwin füle hallatára, hogy hihetetlen nap ez, lemond a brit miniszterelnök, és az csak a nap harmadik legfontosabb híre.

Matthew Goodwin on Twitter

FT journalist: „It’s a rather strange day. The Prime Minister resigning is only our third most important story”.

A polgármester jól tette, hogy gyorsan és határozottan nyilatkozott. De voltak, akik nála is gyorsabban hoztak döntést. A BBC információi szerint a Morgan Stanley befektetési üzletágából kétezer főt tervez átcsoportosítani Dublinba vagy Frankfurtba a brit döntés hatására. Brett King fintech guru szerint az esetről úgy is lehet gondolkodni, mint a várható pénzügyi forradalmak és az általuk okozott átrendeződés egyik előképéről, ebből a véleményből azonban nagyon hiányzik annak megemlítése, hányan járnak borzasztóan a piaci káosz miatt.

Brett King on Twitter

Brexit chaos is perhaps a small glimpse of the future re-alignment of economies to smart/AI-led versus industrial/outmoded

És akkor az előző gyakorlat volt, ugye?

Az angol tévéhíradókat azok az EU elhagyására szavazó emberek dobják fel, akik a kamera előtt jönnek rá, mivel járt a szavazatuk. Vannak azonban arra utaló jelek, hogy egészen sokan szavazhattak úgy a kilépésre, hogy biztosak voltak abban, minden marad a régiben.

Chris Skinner on Twitter

Stoopid British voter on TV now saying that she voted to Leave but would now vote Remain. WHY DID YOU LEAVE YOU IDIOT??? #thismorning

A Google Trends szolgáltatása szerint nagyon megugrott a „mi történik, ha kilépünk az EU-ból” keresések száma.

GoogleTrends on Twitter

„Are we in or out of the EU?” has spiked +2,450% in the UK #EURefResults https://www.google.co.uk/trends/explore#q=%2Fm%2F0_6t_z8&geo=GB&date=now%201-d&cmpt=q&tz=Etc%2FGMT-1 … …

A fenti mellett az is érdekli még a briteket, hogy kik az EU tagjai, hány országból áll, és úgy általában mi is az az Európai Unió? Soha sem késő tájékozódni!

GoogleTrends on Twitter

„What is the EU?” is the second top UK question on the EU since the #EURefResults were officially announcedpic.twitter.com/1q4VAX3qcm

Emelkedett a bitcoin árfolyam

A heti 550 dolláros mélypontjáról 650 dollárra emelkedett a bitcoin árfolyama a brit eredmények hatására. Húsz órával korábban viszont még az volt a virtuális pénzhez kapcsolódó legfrissebb hír, hogy a Bitfinex kriptopénzváltó leállása és a korábbi kriptopénzekhez kapcsolódó botrányok miatt öt óra alatt száz dollárt esett az árfolyama. Az erős ingadozás miatt nem lehet azt mondani, hogy a bitcoin lenne a Brexit-szavazás nyertese.

Bitcoin prices plummet after technical glitches spook investors

By Bitcoin prices have cratered recently as a series of recent events, including a trading halt at one major exchange, has left some investors rattled. The price of a single coin shed more than $100 dollars in the span of five hours late Wednesday, falling from $669 to a low of $554 shortly before midnight Eastern Time, according to data from CryptoCompare.

Nem jó ma banknak lenni

George Osborne on Twitter

G7 central banks have taken steps to ensure adequate liquidity and to support functioning of markets

Továbbra is erős mínuszban vannak a brit bankok részvényei és a font. Az Egyesült Királyság pénzügyminisztere azt közölte, hogy a G7 országok pénzügyminisztereivel együtt mindent megtesznek a piac működésének fenntartására. A Bank of England 250 milliárdos piactámogató csomagról beszélt Twitteren.

Bank of England on Twitter

The Bank stands ready to provide more than £250bn additional funds to support markets http://ow.ly/jdXn301AGM9


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?