288 fajta lakossági folyószámlát kínál az OTP, a variációk száma pedig minden új szolgáltatással növelhető. A bank úgy döntött, kiszolgálja a személyre szabhatóságot kedvelő y-generációt.

288 fajta lakossági folyószámlát kínál az OTP, a variációk száma pedig minden új szolgáltatással növelhető. A bank úgy döntött, kiszolgálja a személyre szabhatóságot kedvelő y-generációt.

Számlaválasztó segíti a legózást
Számlaválasztó segíti a legózást
a túl tolakodó és túl általános ajánlatokat.

Az OTP sajtótájékoztatóját a vagyonmenedzsment szoftvert fejlesztő Wyze nyitotta meg. Bár arra vártunk, hogy a bank és a fintech együttműködéséről fog beszélni Barits János, a Wyze operatív igazgatója. Gyorsan kiderült azonban, hogy „csak” adatelemzést végeztek a banknak, és azonosítottak négy eltérő ügyfélprofilt. A keveset és kis összegekben költő juniort, a 250 ezer forint feletti tranzakcióval rendelkező átlagos felhasználót, aki már benzint, élelmiszert is vesz, rezsit is fizet, és sokat használ készpénzt is. A sor a megtakarításokkal is rendelkező szofisztikált ügyféllel, és a több típusú megtakarítással, számlával rendelkező prémium ügyfél pedig a piramis csúcsa.

Amikor ezt a négy típust felsorolta Barits, akkor vette át a szót Takács Domokos, az OTP Bank Bankkapcsolati Főosztályának vezetője, és akkor esett szó az étteremről. Azzal kezdte, hogy valójában a prémium ügyfél sem egy szegmenst takar. Ezzel szemben az OTP egészen 2006-ig úgy működött, mint egy menza, az ügyfél azt dönthette el, kéri-e amit a bank kínál vagy sem. 2007-re az addig létező egy lakossági számlacsomag hat félére bővült – ez volt a bank á la carte szakasza – ma pedig az alap számlacsomag módosításával 288 különféle ajánlatot lehet összelegózni.

Statisztikailag többször váltunk házastársat, mint bankot

– mondta Takács a magyar ügyfelek hűségéről.

Az OTP december óta elérhető új számlatervezője fél év alatt viszont 6 ezer ügyfelet vett rá szerződésmódosításra, illetve további 52 ezer új számlát nyitottak. A rendszer három alapelemet tartalmaz (netbank, számla, betéti kártya), minden mást a felhasználók adhatnak hozzá. Az utóbbit akár havonta is lehet módosítani, az extrákat.

Egymástól tanulnak a fintechek és a bankok

A sajtóeseményen arról is megkérdeztük Takács Domokost, az OTP Bank Bankkapcsolati Főosztályának vezetőjét, hogy a Wyze csupán mint adatelemző volt jelen vagy terveznek együttműködést is a céggel. Takács megerősítette, hogy „semmilyen üzleti kapcsolat nincs a Wyze és az OTP között”, illetve hogy a 2018. januárjában hatályba lépő PSD2 irányelv várhatóan nem hoz rövid lefolyású forradalmat.

Nem megy át mindenki azonnal a fintechekhez. Sokat tanulhatnak a bankok tőlük, például felhasználói élményről, és sokat tanulhatnak a bankoktól a fintechek, például arról, hogyan kell nagyobb rendszerekben gondolkodni

– mondta Takács. Majd azt is hozzátette, hogy az OTP-nél házon belül akad fintech vállalkozás.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?