Elképzelhető, hogy a Savedroid alapítóját a saját befektetői ütik agyon, amiért rájuk hozta a szívrohamot. Pedig amit mond az nem teljesen hülyeség.

Elképzelhető, hogy a Savedroid alapítóját a saját befektetői ütik agyon, amiért rájuk hozta a szívrohamot. Pedig amit mond az nem teljesen hülyeség.

Így mondják kriptostartupul azt, hogy viszlát és kösz a halakat (Fotó: Savedroid)
Így mondják kriptostartupul azt, hogy viszlát és kösz a halakat (Fotó: Savedroid)

Nincs új a nap alatt, ezt már a prédikátor is megmondta a bibliai könyvében, pedig akkor még nem is voltak ICO-k. Most viszont vannak ilyen kriptopénzes finanszírozási lehetőségek, amik a csalások és a rossz vezetői döntések garmadát kínálják.

Egy egyszerűbb csalással már nem is foglalkoznánk, annyira elszaporodott ez a fajta bűntény. A Savedroid esetét azonban érdekessé teszi, hogy nem egy fejlődő országban szedték rá a felhasználókat, hanem Németországban. Ráadásul azt sem tudni, hogy végül a cég megszűnik-e vagy csak a vicces kedvű vezető mellé vesznek fel egy felnőtt tanácsadót.

Az abszurd humort nem érti mindenki

A céget egy kedves, csillogó mosolyú Dr. Yassin Hankir indította. A startup elvben egy mesterséges intelligencia vezérelte megtakarítási platformot épített volna a pénzből, amely a felhasználókat kriptopénz alapú betéti kártyával is ellátta volna. A CCN megfigyelése szerint ez utóbbi funkció manapság különösen népszerű az ICO-s átverések között. A Savedroid hónapokon keresztül működött a pénz összegyűjtése után, németországi eseményeken jelentek meg, irodát nyitottak.

Aztán egyik napról a másikra Hankir bejelentette a Twitteren, hogy köszöni szépen, ennyi volt. Ezzel egy időben eltűnt a netről a cég weboldala és a Telegramon működő csevegőcsatornájukat is bezárták. Mindezt azzal alapozták meg, hogy többször kiírták a twitteres csatornájukra, hogy kriptopénzes milliomossá tesznek mindenkit, aki pénzt fektet beléjük. Kívülről úgy tűnt, mintha egy utolsó, nagyon elkeseredett tarhálási akció folyna.

A károsultak rögtön neki is álltak megbeszélni, hogy maradék bitcoinjaikon igazán felbérelhetnének egy bérgyilkost. A józanabbak pedig arról írtak hosszú fórumbejegyzéseket, hogyan lehet valami értéket kimenteni esetleg a Savedroidból. Ekkor került meg az alapító, aki egy videóban azt próbálja megmagyarázni, miért kell vigyázni az ICO-kkal. Azaz valójában tanítani akart, és erre a legdrasztikusabb módszert választotta.

A befektetők egyelőre nem lelkesek, bár megkönnyebbültek, mert elképzelhető, hogy mégis megvan a pénzük.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?