Kibővített valósággal, azaz egymásra fésült valós és virtuális elemekkel kísérletezik az OTP. Nem várják, hogy a közeljövőben elterjed a technológia, de jobb ismerni, mint meglepődni rajta.

Kibővített valósággal, azaz egymásra fésült valós és virtuális elemekkel kísérletezik az OTP. Nem várják, hogy a közeljövőben elterjed a technológia, de jobb ismerni, mint meglepődni rajta, ha berobban.

Buzz Aldrin, veterán amerikai űrhajós is kipróbálta a Hololenst a NASA-nál (Fotó: NASA)
Buzz Aldrin, veterán amerikai űrhajós is kipróbálta a Hololenst a NASA-nál (Fotó: NASA)

A Microsoft Hololens nevű kibővített valóság szemüvege egyszerre a jövő és a pár évvel ezelőtti csúcstechnológia. A teljes számítógépet tartalmazó, a fejet jórészt befedő sisak a szemünk elé helyezett, átlátszó kijelzőre vetítve egészíti ki a valóság képét a világunkba beillesztett tárgyakkal. Ráadásul nem csak olyan tárgyakat vagy programok ablakait kezeli, amelyek épp a szemünk előtt vannak. Mivel fel tudja térképezni a teret, amiben használjuk, a tér pontjaihoz képes rögzíteni a virtuális jószágokat. Körüljárható animációkkal, a fejünk elfordításával megpillantható ablakokkal rakhatjuk tele a teret, ha Hololens van rajtunk.

Az aktuális csúcstechnológia még nem az, ami képes lesz tömegesen elterjedni. Erre az figyelmeztet, hogy egy kicsi, a látómezőt épp csak betöltő kijelzőn keresztül nézünk bele a Hololens világába. A sok fejforgatást megszokja az ember – kérdezzetek meg egy szemüvegest, ha nem hiszitek – de a látómező beszűkülése zavaró élmény. Szerencsére a Hololens van annyira izgalmas kísérleti eszköz, hogy ezt megbocsátották neki.

Nem csak vetítés

A fentiek ismeretében lehet értékelni azt, hogy a Microsoft márciusi Future Decoded konferenciáján az OTP is bemutatta a Hololensre fejlesztett banki technológiáját. A bank a 360World nevű magyar céggel lépett partnerségre a virtuális bankfiók létrehozására. A rendszer ügyintézői szolgáltatást és 3D-ben megjelenített személyes pénzügyi információt is szolgáltat az ügyfelek számára.

Shocked Virtual Reality GIF by CBS – Find & Share on GIPHY

Discover & share this CBS GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

A technológia másik, legalább ennyire kézenfekvő használatáról egyelőre nem volt szó. Pedig a banki ügyintézők fején is érdekesen mutatna a sisak, és az ő munkájukat talán még jobban megkönnyítenék a térben elhelyezett, a mindennapi munkához szükséges célalkalmazásokat tartalmazó ablakok.

Az OTP Bank informatikai kutató részlegén számos jövőbemutató eszközzel és megoldással kísérletezünk. Egyes fejlesztéseink, mint például a Hololens-re tervezett virtuális banki szolgáltatás, vagy egyes blockchain alapú megoldások már előrehaladott stádiumban vannak, és reméljük, hogy a közeljövőben ügyfeleink is megismerkedhetnek ezekkel, új szolgáltatások formájában.”

– mondta Popovics László, az OTP Bank elosztott rendszerek fejlesztési igazgatója.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?