Az év elején kemény döntést kell hoznia azoknak, akik sokat autóznak az országban. Senki nem szereti ugyan az egyszeri, nagyobb költségeket, de lassan ki kell számolni, hogy milyen matrica kell.

(Fotó: Dominik Kowanda // CC-BY-ND)

A megelőző években egyszerű dolguk volt az autósoknak. A tíznapos matrica (3800 forint) valamivel spórolósabb volt mint a havi (5200 forint), de nem jelentős mértékben, az éves pedig nagyjából egy-két hónapnyi díjjal volt olcsóbb (47 ezer forint), mintha minden hónapban veszünk egy új matricát. Ellenben az éves matricát egy összegben kellett kifizetni, így azok, akik nem voltak biztosak, hogy mind a 12 hónapban úton lesznek lényegében nem voltak döntési helyzetben. Így is, úgy is nagyjából ugyanannyit fizettek.

Végül pedig az egy-egy adott útvonalon ingázók megtehették azt is, hogy csak 1-2-3 megyei matricát (5400 forint) vásároltak meg. Ezek a matricák az egész évre érvényesek, így gyorsan meg lehetett oldani az éves útdíjak rendezését. Idén azonban nagy változás következik be: a havi matrica árát a korábbi 5000 forint körüli árról közel 9 ezer forintra emelik.

A megyei matrica új ára 5700 forint, ennek a felhasználási mintázata várhatóan nem változik. Valamivel drágábban lehet ingázni adott útvonalon. A tíznapos matrica idei ára 5500 forint, az éves matrica pedig 49 ezer forintba fog kerülni. A gondolkodnivalót az okozza, hogy a havi matrica új ára viszont 8900 forint, azaz öt havi matrica árából már éveset is vásárolhatunk.

A fenti csupán a D1-es, azaz személyautó kategóriára igaz. Az áremelések szerkezete hasonló a nagyobb járműveknél is, de az árak eltérnek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?