A Bank of England elvárja a szabályozása alá tartozó pénzintézetektől, hogy tisztába legyenek, mennyire rizikósak klímaszempontból a hiteleik.

 

 

 

Fotó: Tony Webster CC-BY   A Bank of England szabályozóként a jövőben a bankok klímaváltozással szembeni ellenállóságát is vizsgálni fogja. Mark Carney igazgató a tokiói Task Force on Climate-related Financial Disclosures nevű eseményen jelentette be a fentieket. Az igazgató arról is beszélt, hogy a pénzügyi szektornak segítenie kell a nulla kibocsátásúvá válást és a fentartható pénzügyeket.

A Bank of England a fentieket úgy érti, hogy megvizsgálja, hogyan viselkedik a brit bankrendszer különböző forgatókönyvek esetén. A jövőképek között ott van a minden megy, ahogy eddig és bekövetkezik a katasztrófa jellegű is, de az az ideális állapot is, amely szerint 2050-re elérjük a nettó nulla széndioxid kibocsátást.

A bankoknak tudniuk kell, hogyan készülnek azok a klímaváltozásra, akinek hiteleznek. Ez segít felmérni a Bank of Englandnek, hogy a változás milyen rendszerszintű kockázatot hordoz magában. Carney szerint az elmúlt két évben már rendkívül jelentős haladást ért el a pénzügyi szektor. A brit bankok háromnegyede ugyanolyan komoly kockázatként kezeli a klímakérdést, mint más pénzügyi kockázatokat, míg korábban hajlamosak voltak vállalati CSR kérdésként tekinteni erre. Az erre vonatkozó adatok mennyiségét és minőségét kell javítani, hogy a pénzintézetek megfeleljenek a Bank of Englandnek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?