Sokan úgy csábulnak el egy-egy hitelkártya ajánlat hatására, hogy nem is tudják, hogy mit írnak alá. Amennyiben tudjuk, és tudatosan odafigyelünk minden apróságra, anyagi előnyünk is lehet belőle.

Sokan úgy csábulnak el egy-egy hitelkártya ajánlat hatására, hogy nem is igazán tudják, hogy mit írnak alá. Amennyiben viszont tudjuk, és tudatosan odafigyelünk minden apróságra, anyagi előnyünk származhat belőle. Szendrei Ádám pénzügyi tanácsadót kértük meg, hogy szolgáljon információval, és tippekkel olvasóinknak.

(Forrás: Wall Boat CC-BY)

Első lépésként tisztázzuk, hogy egy hitelkártya esetén nem a saját, hanem a bank pénzét lehet használni díjmentesen. Nem kötelező a számlavezető bankunkat választani, bármelyik pénzintézet szívesen fogadja a hitelkártya kérelmünket. Ez nem véletlen, hiszen hatalmas üzlet ez nekik. A minimális hitelkeret összege természetesen függ a bejelentett jövedelemtől, de már a minimálbért keresőket is csábítják ajánlatokkal.

Az eladósodás egy óriási csapda, amit minden körülmények között meg kell próbálni elkerülni. Könnyű belekerülni, de annál nehezebb kimászni belőle. A hitelkártyát pedig csak nagyon kevesen használják jól, így a pár százalékos kedvezmény után, majd fizethetik a 40% körüli éves kamatokat a banknak. Rosszabb esetben a BAR listára is felkerülhetnek. Egy ilyen hiba, és máris akár több évnyi pénzvisszatérítésünk vész oda, tehát teljesen feleslegesen foglalkoztunk azzal, hogy többet kihozzunk a pénzünkből.

Figyelni kell arra is, hogy a havi keresetünk többszörösét is megkaphatjuk hitelkeretnek, főleg ha az átlagnál jobban keresünk. Ráadásul még ezt a hitelkeretet is túl lehet lépni olykor, amire természetesen még plusz kamatfelár jár a banknak. Nem véletlen, hogy ez így működik, ugyanis már pár hónap elteltével úgy érzékelhetjük, hogy több pénzünk van, tehát többet is lehet költeni. Könnyen olyan dolgokat is megveszünk így, amire valójában semmi szükségünk. Ha csak egyszer is elköltjük a fizetésünk kétszeresét, máris elindultunk egy olyan úton, ahonnan nehéz visszafordulni.

Egy munkahely elvesztése sok esetben tragédiával ér fel anélkül is, hogy valaki éppen hitelkártya tartozásokat halmoz fel. Amint megtudja a bank, hogy elvesztette az ügyfele az állását, egyben fogja visszakérni a tartozást. Így még nagyobb problémák elé néz a friss álláskereső. Ezért is fontos, hogy csak azt a pénz költsük el, amit akár egy munkahely elvesztése esetén is vissza tudunk fizetni a vésztartalékunkból. Ehhez persze nem kis odafigyelés, és önuralom szükséges.

A hitelkártya készpénz felvételére nem alkalmas, mivel magas díja van, és még kamatot is felszámolhatnak rá a pénzintézetek. Így erre a célra, a továbbiakban is a sima bankkártyánkat használjuk. További költségei az éves kártyadíj, mely általában néhány ezer forint, de emellett még van számlavezetési díj, és az sms szolgáltatások díjával is számolni kell.

Mire jó a hitelkártya?

Mégis, akkor mire lehet jól használni? A hitelkártyával úgy vásárolhatunk, mint a bankkártyával. Fizethetünk vele boltban, online, itthon és külföldön, tehát a funkciója ebből a szempontból megegyezik a bankkártyával. Minél többet használja valaki, annál nagyobb a visszatérítés, illetve kedvezményt kaphat, mely elérheti akár 4%-ot is. Sok helyen nyitási jóváírást is adnak pár ezer forint értékben.

A késedelmes fizetésre nagyon oda kell figyelni, éppen ezért azt javaslom, hogy egyből a fizetésnap utánra állítsa be mindenki a számla zárását. Sokan csak azért csúsznak meg, mert a hó közepén már nincs akkora összeg a számlájukon, hogy a teljes összeget ki tudják fizetni. Menjünk elébe a gondoknak. Nem mindenhol lehet megválasztani ezt a napot, de arra is van megoldás. Ebben az esetben úgy kell igényelni a kártyát, hogy a számlazárás napja, a fizetésnap utánra essen.

Amennyiben valaki igényli a kártyát, de nem használja, késedelembe akkor is eshet. A korábban felsorolt költségeket ugyanis a hitelkeretből vonják el, tehát úgyis használjuk a kártyát, hogy valójában semmit nem vásároltunk annak segítségével. Ez apróságnak tűnhet, azonban így lehet pár száz forintos tételből több ezer forintosat kreálni.
Remélem érzékelhető, hogy a hitelkártya hasznos is tud lenni amennyiben tudatosan, és nagy odafigyeléssel használja valaki. Azonban a veszélyei a lakosság többségénél túl nagyok, így addig például semmiképp ne használjuk újra a kártyát, amíg vissza nem fizettük az előző hónap tartozását.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?