Adatokat adott ki a Központi Statisztikai Hivatal a magyarok keresetéről, a Bank360 pedig meglátta ebben az alkalmat egy kis pénzügyi ismeretterjesztésre.

(Fotó: Lesum / Flickr CC-BY)

A KSH jellemzően a magyarok átlagjövedelméről ad ki adatokat, ennek számítását mindenki tanulta az általános iskolában. Az átlaggal azonban az a gond, hogy az extrém nagy vagy extrém kis értékek torzítják. A példa kedvéért vegyünk öt embert, akikből négynek van ezer forintja, egynek pedig százezer forintja. Ha ebből átlagot számolunk, akkor mondhatjuk, hogy átlagosan 20 ezer 800 forinttal rendelkeznek. Az állítás igaz, de a vagyoni viszonyaikat nem írja le.

A medián más módszerrel számolódik.https://hu.wikipedia.org/wiki/Medi%C3%A1n Sorba rakjuk az értékeket, és a középsőt választjuk ki. A fenti példa esetében a medián kereken ezer forint. Ez jobban írja le azt, hogy a példánk öt embere milyen vagyonnal rendelkezik.

A fentiek fényében érdekes a következő két érték. A magyarok átlagkeresete bruttó 436 ezer forint. Ennek a nettója családi állapottól, a gyerekek számától függően számolható ki, mivel több lehetőség van, így ezzel meg sem próbálkozunk. Ha egyáltalán nem jogosult kedvezményre az ember, akkor ebből durván 290 ezer forintot visz haza.

A medián jövedelemmel számolva még kevésbé rózsás a kép. A bruttó magyar medián jövedelem havi 335 ezer forint, meg az apró. Ennek a nettója – ismét minden kedvezmény nélkül számolva – csupán 222 ezer forint.

A Bank360 szakértői pedig azt is kiszámolták, hogy mennyi hitelt lehet törleszteni ebből a két jövedelemből. A számítások személyi kölcsönre épülnek, amellyel kapcsolatban talán a legjobb megoldás még mindig a lehetőség elkerülése. A bankokra vonatkozó szabályozás behatárolja, hogy milyen jövedelemre mennyi hitelt adhatnak. Főszabály szerint a a törlesztőrészlet a személy kölcsönnél nem haladhatja meg a jövedelem felét. Lakáshiteleknél pedig szigorúbbak a feltételek.

Az átlagbérrel a Bank360 kalkulátora szerint 10 millió forintnyi hitelt lehet felvenni. A mediánnal már csak hét milliót.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?