44 millió amerikai tartozik szinte törleszthetetlen mennyiségű diákhitellel. A TruTV most csinál belőlük vásári mutatványt.

Mókás apró hírek helyett van még egy kis gondolkodnivalónk hétvégére: egy amerikai kvízműsor lehetőséget ad a nevezőknek arra, hogy megnyerjék a diákhitel tartozásuk összegét.

(Forrás: TBS)
(Forrás: TBS)

Azt eddig is lehetett tudni, hogy az Egyesült Államokban hatalmas problémát okoz a diákhitel. Az oktatás drága, a kezdőfizetések alacsonyak, a kondíciók pedig nem kedvezők. Olyan beszkenelt kimutatásokkal is lehet találkozni egy-egy vitában, hogy a felvett közel 24 ezer dolláros hitelből a munkavállaló 18 ezret törlesztett, így már csak az eredeti 24 ezres hitelösszeg van hátra. És ez még nem is valami különösen átverős uzsorahitel volt, hanem a széles körben Sallie Mae-nek hívott SLM Corporation, az ország legnagyobb diákhitelt nyújtó cégének leányvállalata által kidolgozott ajánlat.

44 millió amerikait érint a probléma, 1500 milliárd (azaz másfélbillió) dollárral tartoznak. Ez egyénekre leosztva annyit jelent, hogy az 44 millió egyetemet végzett amerikai mindegyike tartozik 9,5 millió forintnak megfelelő dollárral. Ezeknek a hiteleknek egy része ráadásul úgy működik, hogy előbb kamattörlesztést fizetnek, így a tőke nagyon lassan fogy. Erre rárepülve adta ki új Paid Off nevű tévés játékát a TruTV.

A műsor a megszokott műveltségi vetélkedő felépítést követi, ha attól eltekintünk, hogy kilencvenes évek német kvízsóit idéző látványos marhaságok kísérik, a műsorvezető pedig nem un rá önmagának a vállonveregetésére.

Mi vagyunk az egyetelen vetélkedő, amely a diákhitel krízis megszüntetésén dolgozik!

A játékosok minden helyes válasz után pénzt nyernek, ha pedig nyolc kérdést megválaszolnak, akkor kifizetik a fennmaradó hitelüket. Az ajánlat nem is rossz, mégis nehéz elhessegetni, hogy olyan embereket ereszt egymásnak a tévé, akiknek közös problémáik vannak. Elég elmozdítani egy kicsit a szélsőségek felé az ötletet, hogy bárki meglássa benne a problémát. Például képzeljük el ugyanezt a játékmechanikát, de diákhitel helyett kórházi beutalóval.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?