Amerikában annyira egyszerű adósságbehajtó céget indítani, hogy egy tévéműsor poénból megcsinálta. Kilencezer eladósodott texasi jól járt vele.

Húsz perces szegmensben foglalkozott az adósságok adásvételével és az amerikai adósságbehajtó cégekkel John Oliver.

John Oliver hitel
A csinnadrattával nem spórolt John Oliver
(fotó: Last Week Tonight Facebook)

A műsor onnan indul, hogy a bankok nagy veszteségekkel eladják adósságbehajtó cégeknek a bedőlt hiteleket. A piac viszonylagos szabályozatlansága miatt az adósságbehajtók perekkel árasztják el a bíróságokat. A Federal Trade Commission szerint az adósságbehajtás generálja a legtöbb fogyasztóvédelmi panaszt az összes iparág közül.

Azt pedig, hogy ez a terület több figyelmet érdemelne, remek kísérlettel bizonyította Oliver. 50 dollár befizetésével indítottak egy adósságbehajtó céget, majd 60 ezer dollár befektetésével közel 15 millió dollárnyi behajtatlan hitelt vásároltak fel. A kilencezer adósról kezdetben annyit tudtak, hogy Texasban élnek és egészségügyi szolgáltatásból fakad a tartozásuk. Végül pedig, mivel a 15 milliónyi hitelre pusztán érvként van szükség, elengedték a hiteleket.

Az akciónak természetesen megvan a kritikája is. A Slate cikke szerint az adósságok annyira régiek voltak, hogy perelni se lehetett miattuk, így valójában nem értek 15 millió dollárt. Az Occupy Mozgalomból kinőtt The Debt Collective pedig azért mérges Oliverre, mert lenyúlta a hitelvásárlós módszerüket.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?