Sam Bankman-Fried nem tiltakozott az ellen, hogy Bahama kiadja az Egyesült Államoknak. Így New Yorkban karácsonyozik az FBI felügyelete alatt.


Kihagyja a bahamai karácsonyt Samuel Bankman-Fried. A csődbe ment FTX kriptotőzsdét és a hozzá kapcsolódó Alameda Research-et vezető, több rendbeli csalással vádolt vezetőt a szigetországban tartóztatták le kilenc napja, ahonnan a cégét is vezette. A kiadatási tárgyalását pedig február 8-ára írták ki.

A Techcrunch által hallott pletykák szerint azonban akár már csütörtökön, ma, is megérkezhet New Yorkba az SBF néven emlegetett kriptós pénzember. A bukott vezetőre a tőzsdefelügyelet, az árutőzsdét szabályozó szerv és a szövetségi bíróság is feni a fogát. A fenti nem független attól, hogy az FTX bedőlése hullámként söpört végig a gazdaságon, és kellemetlen helyzetbe került cégeket és politikai szereplőket hagyott maga után.

Az ügy felgyorsítását az tette lehetővé, hogy Bankman-Fried maga írta alá, hogy kiadható az Egyesült Államoknak. Tekintve, hogy az FTX csődje óta tucatnyi interjút adott, amelyekben egyre mélyebbre ásta magát. A bíróság elé számítógépes csalás, értékpapírcsalás és pénzmosás vádjával fog állni. Emellett várhatóan polgári perek is indulnak még, mert az Alameda az FTX-nél kezelt befektetésekből eszközölt olyan saját befektetéseket, amelyeknek az ügyfeleknek nem volt tudomásuk.

Az FTX-et az összeomlás előtt 32 milliárd dollárra értékelték. Nehéz megmondani, hogy ez az értékelés mennyire volt irreális. Illetve azt is, hogy mennyire lett volna előre látható a kaotikus pénzügyeket maga után hagyó cég végzete. A per várhatóan látványos lesz, mert az FTX egyéb vezetői közül többen már bűnösnek vallották magukat és együttműködnek az igazságszolgáltatással, így tanúból nem lesz hiány.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?