Egyelőre nem tudni, hogy ki dobta össze a pénzt, hogy a Mask Group megvegye az egyik legnagyobb Mastodon szervert.

(Fotó:
Steven dosRemedios CC-BY)

Új fajta befektetést tett a Mask Group, amely eddig egy Web3-asnak mondott üzenőszolgáltatást fejlesztett. A Mask azt ígérte, hogy a titkosított üzenőszoftverén keresztül egyrészt mások által nem olvasható üzeneteket, másrészt pedig kriptovalutát lehet küldeni.

A fentiekhez képest a cégcsoport most a Pawoo.net-et, a három legnagyobb Mastodon szervereket üzemeltető cég egyikét vette meg. A Pawoo 2017 óta működik Japánban, de világszerte vannak felhasználói. Az alternatív közösségi szolgáltatás az animerajongók, grafikusok, írók és zenerajongók egyik fontos szervere.

A Mask Group ötvenmillió dollárt gyűjtött össze magánbefektetőktől és intézményi befektetőktől az akvizícióra. A befektetés értéke annyiban kétséges, hogy a Mastodon rendszere lehetővé teszi, hogy egyes szerverektől ne fogadjanak üzenetet a rendszer további szerverei. A logika ugyanaz, mint az emailezés működésénél: ha egy levelezőszolgáltatásból sok kéretlen üzenet érkezik, le lehet tiltani az egész szolgáltatást. Ettől még a levelezést több szerverből álló rendszere nem sérül.

A Mastodon további nagy kérdése, hogy a nagy szerverek üzemeltetését átveszik-e gyanúsabb szereplők. A felhasználóknak figyelemmel kell kísérniük, milyen kézben van a szerver, amit használnak. Esetleg ki is kell venniük a részüket a szerver fenntartásának költségeiből.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?