A jövő év sem lesz a kriptó éve, úgy tűnik: februárban kiadhatják az FTX bukott vezetőjét, utána pedig több amerikai szabályozó is feni rá a fogát.


Nem védekezhet szabadlábon Sam Bankman-Fried a Bahamákon. A tegnap letartóztatott kriptovállalkozó – bár a vállalkozó szó használatát a működő cégeket üzemeltető olvasóink valószínűleg kikérik maguknak – számára azért nem állapítottak meg óvadékot, mert attól tartanak, hogy megszökik – adta hírül a Reuters nyomán a Verge.

A fenti rövid mondat azt is jelenti, hogy a február 8-i kiadatási tárgyalásáig, az FTX korábbi feje a bahamai börtönök vendégszeretetét fogja élvezni. Az ügyvédei ugyan megpróbálták elérni, hogy 250 ezer dolláros óvadék fejében a bahamai házában várja a tárgyalást.

Az amerikai képviselőház pénzügyi bizottsága közben maratoni hosszúságú ülésen hallgatta meg az FTX jelenlegi, a cég pénzügyeit átláthatóvá tenni kívánó vezérigazgató, John J. Ray tanúvallomását. Elvben Ray után SBF is tanúskodott volna, ám a letartóztatás megakadályozta ebben. Korábban húzódozott a képviselőházi bizottság előtti megjelenéstől, azzal indokolván ezt, hogy csak akkor ülne a tanúk padjára, ha megértette, mi zajlott le a cégében.

Különböző szervezeteknek van már egyfajta képük arról, hogy mégis mi történhetett a cégnél. A SEC, az amerikai tőzsdefelügyelet el is indította a pár hete zajló vizsgálat után a maga perét. A vádpontok szerint Sam Bankman-Fried számítógépe csalást, értékpapírcsalást és pénzmosást követett el. A CFTC árutőzsdei szabályozó pedig hozzácsapta ehhez az árutőzsdei csalást is. Minden jel arra utal, hogy a szabályozók nem fogadják el a kriptós vállalkozó magyarázatát, amely szerint ő nem is nagyon tudta, hogy mi történik körülötte.

A SEC azzal érvel amellett, hogy a hatáskörébe tartozik az ügy, hogy egyéb javak mellett SBF 1,1 milliárd dollárnyi amerikai befektetői pénzt is eljátszott. A teljes összeg pedig legalább 1,8 milliárdra rúg. Ennek a tőkének egy része (1.38 milliárd) az Alamedához került befektetésre, de vásároltak belőle ingatlanokat és támogattak politikusokat is. A cég másik két vezetője pedig további 800 millió dollárt vett ki a kalapból.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?