Csak a kormányzati dokumentumokat töltik fel egyelőre, de azt várják, hogy az ipar majd követi a példát.

Csak a kormányzati dokumentumokat töltik fel egyelőre, de azt várják, hogy az ipar majd követi a példát.

(Fotó: World Economic Forum (www.weforum.org /Photo Norbert Schiller / CC-BY-SA)
(fotó: Wikimedia Commons / Norbert Schiller)

Az összes kormányzati dokumentumot a blockchainre akarja tölteni 2020-ra a dubaji koronaherceg. Hamdan bin Mohammed bin Rashid al Maktoum sejk, a trón várományosa a Dubaji Jövő Alapítvány és a Smart Dubai Office közös rendezvényén jelentette be a terveket.

A sejk arról is beszélt, hogy a dubaji kísérlet csak egy lépés abban, hogy az Egyesült Arab Emirátusokat alkotó másik hat emírségben is bevezessék a blockchaines megoldást. A nagyobb terv pedig az, hogy az okos városokban normává váljon a dokumentumok ilyen tárolása.

Spórol és munkahelyet teremt

A dubaji kormány úgy számol, hogy a blockchain 25,1 millió órányi munkát spórol meg majd évente, és a város széndioxid-kibocsátását is csökkenteni fogja. Az emirátus már egy ideje dolgozik azon, hogy a vezető blockchain hatalommá váljon. Áprilisban elindították a Global Blockchain Initiative nevű kezdeményezést, aminek 47 kormányzati és pénzügyi szervezet található meg a tagjai között.

A spórolás mellett azt is várják, hogy a dokumentumkezelés megváltoztatása munkalehetőségeket teremt a privát szektorban. A blockchain technológia a sejk és csapata szerint a turizmustól a várostervezésig több területet át fog alakítani.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?