Majdnem kész, valóban jó ötlettel is lehet nagyot bukni. A programozást tanító robotot gyártó cégnek elfogyott a pénze, mielőtt elkezdtek volna jönni a bevételek.

Majdnem kész, valóban jó ötlettel is lehet nagyot bukni. A programozást tanító robotot gyártó cégnek elfogyott a pénze, mielőtt elkezdtek volna jönni a bevételek.

A termék elkészült, a gyártásra nem maradt pénz
A termék elkészült, a gyártásra nem maradt pénz
(fotó: Codie)

Megszűnik a Codie, a programozható robotot gyártó magyar startup. A csapat IndieGogo kampányának támogatói közül csak a szerencsések kapták meg a robotjukat, a programozást lehetővé tévő app pedig soha nem készült el. A Codie a Facebookon jelentette be, hogy a cégnek már nincsenek programozói, a vezető pedig nekilátott a felszámolási folyamatnak.

Hónapok óta lehetett tudni, hogy a Codie körül bajok vannak. Kilenc hónapja még örömmel újságolták a Facebookon és az IndieGogo kampány oldalán, hogy elindult a gyártás. Az IVSZ Vállalati Innováció konferenciáján azonban már „Codie: jó termékkel is el lehet bukni a gyártáson” címmel tartott előadást a cég egyik alapítója, Lipécz Ádám.

Codie product shot 1

A tegnap éjjeli bejelentés a kérdések nagy részét tisztázza. Az app nem készül el. Azok a vásárlók, akik a robotjukat megkapták, abban reménykedhetnek, hogy a cég által megnyitott Codie API-t felhasználva valaki ír egy alkalmazást. A kiszállítások folytatása bizonytalan. A szöveg szerint:

A felszámolás alatt a vásárlóink és hitelezőink követeléseit a cég javainak eladásából fedezzük.

A HWSW áprilisi, a Codie helyzetét vizsgáló cikke szerint a cég azon bukott el, hogy a gyártás jóval lassabban haladt a vártnál. A betervezett bevételek nem folytak be az el sem készülő robotok után, a cégnek pedig elfogyott a pénze.

Tavasszal még úgy tűnt, hogy a 26 millió forintos IndieGogo kampánnyal indító Codie egyik befektetője meg tudja menteni a céget. A tegnapi bejelentés szerint azonban a cég munkatársai fizetés nélkül dolgozták végig a nyarat – úgy tűnik, ez mégsem jött össze.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?