Négymillió fontos crowdfunding körbe vág a Revolut. A brit fintech a Seedrs közösségi finanszírozási platformot fogja felhasználni arra, hogy új kisbefektetőket gyűjtsön.

Négymillió fontos crowdfunding körbe vág a Revolut. A brit fintech a Seedrs közösségi finanszírozási platformot fogja felhasználni arra, hogy új kisbefektetőket gyűjtsön.

(Forrás: Revolut / Facebook)
(Forrás: Revolut / Facebook)

A cég a blogján adta hírül, hogy hétfőn megnyitja a lehetőséget a vállalkozó kedvűek előtt, hogy tulajdonosok legyenek a Revolutban. A vállalkozás pár hete zárta második befektetési körét, amelyben 66 millió fonttal gazdagodott. Ahhoz képest a most meghirdetett négymillió fontos kör lényegében zsebpénznek minősül.

A Revolut azzal hirdeti az akciót, hogy indulása óta 730 ezresre hizlalta fel a felhasználói táborát. A felhasználók pedig 3,2 milliárd dollár értékű tranzakciót hajtottak már végre a rendszerben. Az első, 2016-os közösségi finanszírozási programjuk egymillió font összegyűjtését célozta be, de végül 17 millióval zárták a pénzgyűtést. Különböző kockázati tőkebefektető cégek pedig eddig 83 millió fontot pumpáltak a cégbe. A felsorolásból csak egy fontos szám hiányzik, az nem derül ki, hány prémium szolgáltatásokért fizető ügyfele van a Revolutnak.

Az viszont kiderül, hogy mit célzott meg a cég. Három éven belül ötvenmillió ügyfelet akarnak világszerte kiszolgálni. Illetve a közösségi finanszírozási ajánlatban olyan kulcskifejezések is elhangzanak, mint „a globális életstílushoz passzoló legjobb banki alternatíva”. Ezek szerint nem csak nekünk tűnt úgy, hogy neobankká alakul a cég, hanem tudatosan ezen az úton is haladnak.

Egyheti zsebpénz is elég, de van esély, hogy el is bukjuk

A mostani finanszírozásba már tíz font felajánlásával be lehet szállni. A nem fizetős felhasználók maximum ezer fontot fektethetnek be, a prémium előfizetőknél ez a határ kétezer font.

Zárlatként szerepeljen itt, hogy már tőzsdézni is egy kockázatos műfaj. Startupokba fektetni ennél még eggyel rizikósabb. Ráadásul nem is a hagyományos módokon eladható részvényeket szereznek a közösségi finanszírozási körbe beszállók, hanem egy annál nehezebben megfogható tulajdoni hányadot. Hírnek érdekesebb a Revolut lépése, mint befektetési lehetőségnek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?