Kiszivárgott, hogy a Facebook és a Google korlátozására készül az EU, a Nokia a dolgok internetében hisz, jön a szuperbiztos okostelefon és más fontos hírek.

Kiszivárgott, hogy a Facebook és a Google korlátozására készül az EU, a Nokia a dolgok internetében hisz, jön a szuperbiztos okostelefon és más fontos hírek.

Within Activite

Minden eszközben hálózat a Nokiánál

A Nokia két éve eladta a telefon üzletágát, és ma már pontosan látszik, hogy a nagy telekommunikációs hálózatok építése mellett a dolgok internetében, vagyis a mindennapi használati tárgyakba beépülő hálózatban, okoseszközökben nyomulnak tovább. Az Internet of Things, röviden IoT üzletágak felé felvásárlással tettek egy nagy lépést, 170 millió euróért megvették a francia Withings-et, egy franciaországi központú kapcsolt egészségügyi termékeket gyártó céget, akiknek a legismertebb termékük az Activité okosóra, de amúgy is sok fitnesz és egészségügyi témájú termékük van. Rajeev Suri a finn cég elnöke szerint ez a jó irány, hiszen az egészség és az egészségtudatosság nagyon erős trend, és az egészséggel foglalkozó szolgáltatások rengeteg okoseszközben meg fognak jelenni.

Facebook és Google korlátozás az Európai Bizottság tervei között

Kiszivárgott információk szerint az Európai Bizottság a Facebook és a Google korlátozására keres lehetőségeket az EU országain belül. Az indokok között a szerzői jogoktól kezdve, a hasonló lokális vállalkozások erősítése szerepel célként. Végeredményben a vélemény összegzésében az szerepel, hogy vizsgálják a kérdést, és ebben a szakaszban egyelőre nem szükséges megelőző szabályozás, de később dönthet másképp az Európai Bizottság. A 16 oldalas dokumentum, amelyhez a EurActiv.com jutott hozzá, megemlíti, hogy a nagy online platformok csupán 4 százaléka működik EU-s székhellyel, a többi az USA-ban és Ázsiában fut. Ha lenne korlátozás, az érintene olyan oldalakat, mint a Google AdSense, a DoubleClick, az eBay és az Amazon Marketplace, a Google és a Bing Search, a Facebook, a YouTube, az Android, az Apple Store, a Facebook Messenger, a PayPal, a TomTom és a BlaBlaCar. Viszont nincsenek benne az egyszerű tartalmakat elosztó fizetős oldalak, mint például a Netflix.

Az első Bitcoin váltó cég Európában Szlovéniában lesz, mi is válthatunk

A szlovéniai székhelyű Bitstamp lett az első bitcoin váltó cég amely működési engedélyt kapott az EU-ban, ami mind a 28 országra érvényes. Az engedélyt Luxemburgban szerezték meg, és azért fontos, mert a többi hasonló profilú cég számára is megnyithatja az utat a hivatalos engedélyek megszerzéséhez. Egyúttal az EU kis előnyhöz jutott a kriptopénzek tekintetében az USA-val szemben, ahol minden államban másképpen szabályozzák a kérdést. „Az utánunk jövőknek már könnyebb dolga lesz.” – nyugtázta az eredményt Nejc Kondric a Bitstamp vezetője. A váltócégek célja, hogy igazán populárissá váljon a kriptopénz, és az interneten a lehető legkönnyebben, akár emailben is tudjunk azonnal pénzt küldeni egymásnak, ha szükséges. Ez nagy lépés lehet a bitcoin mainstream áttöréshez, ami még várat magára, nem utolsósorban biztonsági problémák miatt. Tizenöt hónapja éppen a Bitstamptól szereztek meg hackerek 5 millió dollár értékű bitcoint, ami nem könnyítette meg a működési engedély megszerzését, pedig csak töredéke volt annak a 460 millió dolláros hacknek, ami 2014-ben a világ legnagyobb bitcoin váltójával, a tokiói Mt. Gox-szal történt. Utóbbi kevés híján csődbe lökte a bitcoint, a Mt. Gox meg is szűnt, igaz sose derült ki, hogy sikkasztás vagy tényleg hackerek álltak-e a háttérben. Nejc Kondric, a Bitstamp vezetője szerint is a bitcoin mainstream fizetőeszközzé válásához az egyik legfontosabb lépés a biztonság erősítése.

Bitcoin

Jön a szuperbiztos okostelefon, a pénz már megvan rá

Az okostelefonok piaca már nagyon telített, ezért várhatóan felkavarja az állóvizet, hogy a SIRIN Labs, egy izraeli vezetésű vállalat, amelynek központja Londonban található, illetve kutatóközpontjai vannak Tel Avivban és Svédországban Lund városában is, 72 millió dolláros finanszírozási támogatást szedett össze. A SIRIN eddig szuperbiztonságosnak hirdetett telefonokat gyártott, amikkel főleg vezetőket, és az üzleti szférát célozták. Olyan embereket, akik biztosak szeretnének lenni abban, hogy senki nem töri fel az eszközeiket, és nem kémkedik utánuk. Egy okostelefon általában könnyen kapcsolódik hálózatokhoz, cserébe valóban nem a legbiztonságosabb, bár az átlagembert ez ritkán érinti hátrányosan. A SIRIN olyan telefont álmodott, ami könnyen használható, és emellett még nagyon biztonságos is. Eddig azonban sem a 16.000 dollárba kerülő Solarin androidos okostelefonjukkal, sem más termékükkel nem értek el átütő sikert.

Fizetni tudunk majd, az biztos, összeolvad a mobil fizetés iparága

Itt a nagy európai mobilfizetős merge: összeolvad a SumUp és a Rocket Internet fizetős cége, a Payleven. Mindkét cég befektetői jóváhagyták az összeolvadást, a két cég SumUp néven fut majd tovább, az új vállalkozás vezetője Dainel Klein, a SumUp alapító-vezetője lett. Az összeolvadt vállalkozás így több, mint egymilliárd eurót kezel évente 15 országban, így a legnagyobbak egyike lett, és komoly versenytársa lehet a legnagyobb rivális iZettle-nek. Klein szerint a fúzió átírja a mobil fizetési iparág játékszabályait, és az első olyan mobilfizetéssel foglalkozó cég szeretnének lenni, aminek a szolgáltatásait az egész világon elfogadják. Az összeolvadt cég befektetői között van a ru-Net, a MePay és az American Express is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?