Ott még nem jár a technológia, hogy a négyeshatoson az utastársak ruháiból összefotózzuk a holnapi szerelésünket, de minden arra mutat, hogy ez a jövő.

Ott még nem jár a technológia, hogy a négyeshatoson az utastársak ruháiból összefotózzuk a holnapi szerelésünket, de minden arra mutat, hogy ez a jövő.

camera
Nem ilyen kamerával, pedig vicces lenne
(fotó: Casey Stinnett / Flickr CC-BY)

Képfelismerő motort fejlesztő startupot vett a Google – írja a VentureBeat. A francia Moodstocks tanuló algoritmusokra épített szoftvere pontosabbá teszi a mobil kamerájával lefotózott tárgyak azonosítását.

Továbbra is folytatjuk a gépi tanulási és kutatási projektjeinket, a Moodstocks [megvásárlása] pedig ennek a szándéknak egy újabb záloga

írta a felvásárlásról hírt adó blogbejegyzésben Vincent Simonet, a cég francia kutatási vezetője.

Sem a Google, sem a Moodstocks nem hozott nyilvánosságra a felvásárlásra vonatkozó további részleteket.

Azt viszont nem nehéz megtippelni, hogy mire lehet használni egy ennyire gyors képfelismerő technológiát. A cég már épített is egy Overlay nevű appot, amivel katalógusokból lehetett egy-két fotóval összerakni egy bevásárlólistát. A Google Goggles nevű appja is kínál hasonló funkciót, de ettől még a Google-nek szüksége lehetett egy újabb gépi tanulási technológiára.

A képfelismerés a technológia olyan ága, amivel minden technológiai cég kísérletezik. A feltöltött képek címkézését, automatikus albumokba rendezését több fotógyűjtő kínálja. A technológia veszélye, hogy könnyű nagyot hibázni: a Flickr egy korábbi algoritmusa sportpályaként azonosította az auschwitzi haláltábort, az afro-amerikaiakról készült fotókhoz pedig a majom címkét társította.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?