A nehezen megérthető befektetési eszközöknek mindig megvol az a veszélyük, hogy csalásra használják őket. Az ICO-k például erre tökéletesen alkalmasak.

A nehezen megérthető befektetési eszközöknek mindig megvolt az a veszélyük, hogy csalásra használják őket. Az ICO-k például erre tökéletesen alkalmasak.

A temetőben a halottaknak hagyott szimbolikus pénz Vietnamban. A Pincoin sem ér többet már (Fotó: Mike Fernwood // CC-BY-SA)
A temetőben a halottaknak hagyott szimbolikus pénz Vietnamban. A Pincoin sem ér többet már (Fotó: Mike Fernwood // CC-BY-SA)

660 millió dollárnak megfelelő összeget csaltak ki több mint 32 ezer embertől Vietnamban. A tízmillió lakosú Ho Si Minh-városban kibocsátott Pincoin és Ifan elindítói azt ígérték, hogy egy hónap alatt a befektetett összeg 48 százalékát kereshetik meg, akik időben beszállnak. Akik pedig új tagokat hoztak a hálózatba azoknak további nyolc százalékos jutalékot ígértek.

A megfogalmazásból már gyanús lehet, kriptovaluta helyett valójában piramisjátékot indítottak a szervezők. Az embereknek akkor kezdett gyanús lenni az ügy, amikor a jövedelmet valós pénz helyett Ifan és Pincoin tokenekben kezdték kifizetni a szervezők. Ugyan meg lehetett nézni a honlapon, hogy mekkorára becsüli az egyes tagok tokenjeinek értékét a rendszer, de mivel nem lehetett sehogy sem valódi pénzre váltani azokat, így a rászedett befektetők nyugtalankodni kezdtek. Az ügy hosszan elhúzódott – a két kriptopénz bedőlése az év elején elkezdődött – és várhatóan még egy ideig eltart az összes szál felgöngyölítése. A Vietnam News szerint az ország jegybankja közelről figyeli az ügy alakulását.

A két kriptopénzes piramisjátékot elindító Modern Tech irodája előtt a héten már tüntettek a hoppon maradt befektetők. A hét szervező – akik a befektetési „lehetőséggel” végigturnézták az országot – eltűnt. A károsultak egyelőre listákat írnak, hogy fel tudják mérni pontosan hányan érintettek a csalásban.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?