Vizsgálódik az amerikai tőzsdefelügyelet a Floyd Mayweather bokszbajnok celebritás által megtolt ICO után.

Vizsgálódik az amerikai tőzsdefelügyelet a Floyd Mayweather bokszbajnok celebritás által megtolt ICO után.

Kriptovalutával azért nem lehet ennyire jól pózolni (Fotó: Floyd Mayweather / Instagram)
Kriptovalutával azért nem lehet ennyire jól pózolni (Fotó: Floyd Mayweather / Instagram)

A SEC nem Mayweathernél kezdte a nyomozást, első körben a Centra Tech két alapítóját tartóztatták le csalás vádjával. Sohrab Sharma és a magyaros csengésű névvel rendelkező Robert Farkas azt ígérték, hogy az ICO-ból befolyt 32 millió dollárt a Visa és a Mastercard által is támogatott technológia fejlesztésére fogják fordítani. A SEC szerint ezzel szemben tiltott kötvénykibocsátás végeztek.

Emellett a tőzsdefelügyelet az gyanítja, hogy a befolyt pénz egy része arra ment el, hogy Mayweathertől és DJ Khaledtől támogató twitterbejegyzéseket vegyenek a cég tulajdonosai. A cég a sztárok mellett hamis marketinganyaggal és kitalált vezetők neveivel is kampányolt. A 26 éves Sharma és a 31 éves Farkas korábban a Miami Exotics nevű luxusautók és jachtok bérbeadásával foglalkozó cégnél dolgoztak, pénzügyi és fejlesztési tapasztalattal nem rendelkeztek. Ha az ellenük felhozott négy vádpontban bűnösnek találja őket a bíróság, húsz évre is leültethetik a két kriptovállalkozót.

A SEC közleménye szerint hazugságok teljes hálóját építette fel a Centra Tech két alapítója: hamis parterségek, új technológiák ígérete. Ezzel pedig mit sem sejtő befektetőket szabadítottak meg a pénzüktől. A szabályozó hatóság azonban úgy látja, hogy a csinos marketinganyag nem elegendő, az értékpapírkibocsátásra vonatkozó szabályzatának ugyanúgy meg kell felelni, ezért gyorsan lecsukták a két cégtulajdonost.

A felügyeletnek valószínűleg lesz még dolga. Mayweather egy időben annyira belelendült a kriptovalutás és blockchaines cégek reklámozásába, hogy még az addigi becenevét – Money – is lecserélte arra, hogy Crypto. És valószínűleg hasonlóan tanulságos lesz egyszer átvizsgálni azt is, hogy John McAffee milyen cégeket reklámoz.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?