Egymilliárd dollár bírságot vetett ki tavaly a bankokra az SEC, mert a brókerek a magán használató csetelőss fiókjaikon üzleteltek. Az összeg idén sem lesz kevesebb.

(Forrás: Nequi)
(fotó: Nequi)

Az egyre aktívabb amerikai tőzsdefelügyeletnek új ötlete támadt, hogy mit kellene ellenőriznie. A SEC szerint nem lenne rossz ötlet, ha a többi hivatalos kommunikációs forma mellett az egyes befektetési alapok WhatsApp forgalmát is szemügyre vennék.

Miután a hatóság a Point72 Asset Management és a Citadel csetforgalmába belenézett, az ötlet jogosságát igazolva látták. Azt találták, hogy ezek az alapok cseten is bonyolítottak üzleteket az ügyfeleikkel. A SEC korábban már kérte a tőkealapokat, hogy tegyék lehetővé az alkalmazottak csevegéseinek és emailjeinek archiválását és ellenőrizhetővé tételét. Most már azt kérik, hogy egyes alkalmazottak telefonjait részletekbe menően átnézhessék.

A tőkealapok szerint komoly privacy fenntartások miatt nem tudják megtenni azt, amit Gary Gensler SEC elnök kér tőlük. Hiszen így akár érzékeny pénzügyi és egészségügyi információk is a SEC-nél köthetnek ki. Ennek ellenére tavaly a tőzsdefelügyelet 1 milliárd dollárnyi bírságot szabott ki Wall Street-i bankokra azért, mert a brókerek a magánügyekre fenntartott chatfiókjaikat használták meetingek szervezésére, befektetések eladására és egyéb üzleti célra.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?