Nem egyszerű pénzügyi zseninek lenni – világít rá a Financial Times cikke. A New York-i Belfer családnak annyira nem megy, hogy már a harmadik nagy csaláson veszítenek jelentős összegeket.

(kép: 123rf)

A Metropolitan Museum of Modern Art támogatójaként is ismert Belferek olajból gazdagodtak meg, de más típusú jószágok is érdeklik őket. A család ennek megfelelően szerepelt Bernie Madoff piramisjáték-építő áldozatai között, de előtte dollármilliárdokat buktak az Enron csődjekor is. A család úgy került ismét rivaldafénybe, hogy az éppen zajló per miatt kiderült, hogy befektetők voltak az FTX-ben – írja a Financial Times.

El kell ismerni, hogy a három üzlet – ha attól eltekintünk, hogy mindegyik piramisjáték vagy sima csalás volt – rendkívül eltérő területen tevékenykedett. Szóval a Belferek megpróbálták kellően változatosan felépíteni a portfóliójukat.

Robert Belfer, a család nagy örege az Enron igazgatótanácsának is régi tagja volt. Ennek ellenére akkori árfolyamon 2 milliárd dollár ment a levesbe, amikor a cég csalásai kiderültek. A család jellemzően nem ad interjút, ám 2011-ben Robert Belfer mondott egy olyat, hogy „nem is kell mondani, hogy az Enron fájdalmas tapasztalat volt. A mostani alkalommal elutasították a Financial Times felkérését a nyilatkozattételre.

Az FTX-ben legalább 34 millió dollárig voltak érintve a különböző családi alapítványaik. Ez aprópénz ahhoz képest, hogy Sam Bankman-Fried és társai mennyit éltek fel az ügyfeleik pénzéből.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?