Nagyot ment 2017-ben a bitcoin és az ether, de ha a százalékos növekedést nézzük, a Ripple a legmenőbb. Pedig ezt a kriptopénzt még bányászni sem lehet.

Nagyot ment 2017-ben a bitcoin és az ether, de ha a százalékos növekedést nézzük, a Ripple a legmenőbb. Pedig ezt a kriptopénzt még bányászni sem lehet.

Fotó: Sergiu Bacioiu // CC-BY
Fotó: Sergiu Bacioiu // CC-BY

Mi az a Ripple?

A Ripple egy cég, amely az azonos nevű kriptovalutát és fizetési protokollt fejleszti. A Ripple kriptovalutának XRP a rövidítése, és azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 2016-ban százalékosan ennek emelkedett a legnagyobb mértékben az árfolyama az összes kriptopénz közül.

Mi a célja a kriptovalutának?

A Ripple-t nem azzal a céllal hozták létre, hogy átvegye a jegybankok által kiadott hagyományos pénz szerepét. Egy helyzetben teljesít csak jobban: a nemzetközi tranzakciókat hivatott gyorsabbá és olcsóbbá tenni.

Működik már valahol a rendszer?

A Ripple több partnerségi megállapodást is kötött. A 150 fős cég legutoljára a MoneyGram pénzküldési céggel állapodott meg. Korábban már tető alá hozott együttműködéseket a BBVA-val, a Bank of Canadával vagy éppen a UniCredittel. Olyan megoldás egyelőre nincs, ami kizárólag a Ripple rendszerén működik.

Hogy lehet Ripple-t bányászni?

Nem lehet. A piacon lévő összes XRP-t a Ripple cég bányászta ki. A pénz mennyisége szabott – százmilliárd Ripple létezik -, csupán kereskedni lehet vele, nincs lehetőség arra, hogy az érdeklődők beszálljanak bányászni. Ebben a tekintetben a Ripple pont ugyanúgy viselkedik, mint a központosított hagyományos pénzek. Forintot sem lehet otthon készíteni krumplinyomdával.

Hol lehet XRP-t venni?

Ripple kereskedéssel sokkal kevesebb tőzsde foglalkozik, mint bitcoinnal vagy etherrel. Az ismertebb tőzsdék közül a hosszú gyengélkedés után ismét lábra álló Kraken talán a legmegbízhatóbb választás.

Mennyit ér most a Ripple?

Remek kérdés, veregessük magunkat vállon. A Ripple piaci kapitalizációja a mostani árfolyamon 71 milliárd dollár. A cég értéke fogósabb kérdés, mert startupként működik, még nincsenek tőzsdén a részvényei, ezért nehéz bármilyen becslést végezni. Azzal biztosan számolhatunk, hogy az előállított XRP tokenek hatvan százaléka a Ripple tulajdonában van továbbra is.

Mere tovább?

A számos partnerség közül kiemelkedik egy: a cég az American Express-szel (AMEX) közösen fejleszt blockchain-alapú tranzakciós rendszert 2017. novembere óta. A két cég bejelentése szerint a tesztrendszer már működik a Santander bank amerikai és brit ügyfelei között.

Érdemes-e Ripple-be fektetnünk?

Körülbelül annyira, mint rulettezni, vagy megállni játszani egy kör itt a piros, hol a pirost. A cég technológiája érdekes, az együttműködései meggyőzőek, de kriptovalutába fektetni továbbra is nagyon kockázatos.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?