Már nem érdemes a bőrfoteles ügyféltereket siratni, el kell őket engedni. És lassan köszönhetünk a hagyományos folyószámlától és a felnőttséget jelző plasztikkártyától is. Jövőbe nézünk Brett Kinggel.

Már nem érdemes a bőrfoteles ügyféltereket siratni, el kell őket engedni. És lassan köszönhetünk a hagyományos folyószámlától és a felnőttséget jelző plasztikkártyától is. Jövőbe nézünk Brett Kinggel.

Magyarországi előadásán is beszélt arról King, hogy a banki élménynek meg kell változnia
Magyarországi előadásán is beszélt arról King, hogy a banki élménynek meg kell változnia
(fotó: Novathon Facebook)

Kellően hosszú időtávon minden jóslat igazzá válik. Brett King fintech guru 2005-ös meglátása, amely szerint a bankfiókoknak leáldozott, pedig már pár éve elkezdte valóra váltani magát. Ki megy be egy fiókba sorszámot tépni és kulturáltan várakozni, ha az appban ugyanazt a feladatot egy perc alatt elintézheti? Ugye, hogy senki!

Évindító posztjában King felhívta a figyelmet arra, hogy hatvan évet kell visszamenni az időben, hogy olyan kevés bankfiókot találjunk az Egyesült Királyságban, mint ma van. Az USA-ban pedig a nyolcvanas évek szintjét érték el a fiókok. A szakértő szerint a pénzügyi tevékenységek az élményekről fognak szólni, ezeket viszont nem fizikai helyekhez lehet kötni.

A technológia tömeges elterjedéséhez ma már sokkal kevesebb idő kell, mint száz vagy akár ötven évvel korábban. A telefon elterjedéséhez 35 év kellett, az 1926-ban feltalált tévé 26 év alatt lett világszerte fellelhető termék. Az idén tíz éves iPhone viszont két és fél év alatt beszántotta a korábban létező telefonpiacot.

Két és fél év alatt elterjedt
Két és fél év alatt elterjedt
(fotó: Yutaka Tsutano / Flickr CC-BY)

És hogy mit értünk élmény alatt? A szakértő az Amazon önkiszolgáló boltját hozza példának, ahol nincs pénztáros, automatikusan történik meg a fizetés. De ilyen a Netflix vagy a Spotify is, ami havi egyszeri, automatikusan levont díjért adja a világ összes zenéjét vagy rendkívül sok filmet.

Pénzt a banktól? Ugyan már!

A tech világ terjedése azzal is jár, hogy meglepő szereplők válnak pénzügyi szolgáltatóvá. Amerikában az Uber az egyik leggyorsabban fejlődő kisvállalati számlák nyitásával foglalkozó cég, mert a készpénzes világból érkező sofőröket digitális fizetési csatornával kell ellátnia. És nem ez az egyetlen útközben megtermett szolgáltatása a cégnek, autóbérléssel foglalkozó szárnya is van, hogy kocsihoz juthassanak a frissen belépő sofőrök.

UBER_

A másik lényeges trend King szerint a bankkártya lassú kihalása. A mobilos fizetési megoldások elterjedése és a bankkártyaszám nem elég biztonságos volta miatt a plasztikkártyának leáldozott. És nem csak a kártyának, valószínűleg a betéti- és a hitelkártya fogalma is változni fog, és vele a folyószámlahitel, az áruhitel és így tovább. Ezek mellett pedig a hitelek elbírálása is változik a big data módszerek beépítésével.

A jövő és a jelen egy képen
A jövő és a jelen egy képen
(fotó: Curve)

Ami pedig még jobban össze fogja zavarni azokat, akik csak a mostani pénzügyi rendszerben tudnak gondolkodni, az autonóm eszközök elterjedése. Korábban már említettük, hogy az önvezető autókat akár pénzt keresni is elküldhetjük majd, amikor nincs rá szükségünk. King pedig további példaként hozza a házak tetejére telepített napelem paneleket is. A házak és a kocsik olyan pénz kereshetnek, amelyek aztán megoszlanak a tulajdonosaik között.

A változások eredője, hogy minden hagyományos úton, papírral, szerződéskötéssel, személyes jelenléttel intézendő feladat kényelmetlenséggé válik. A banki termékek kidolgozásának fókuszába pedig az élményszerűség kerül.

A kártyakorszak utáni mobilos fizetésekről is hallhatsz konferenciánkon, ne maradj le, tudd meg a magyar fintech jelenét és jövőjét a FinTechRadar Konferencián!


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 2 hozzászólás

  1. János Csaba Hegyi 2017.01.15

    Azért sok olyan dolog van, amit bankfiók nélkül nem is tudsz elintézni, hiába van interneted. Például folyószámlát megszüntetni, vagy nyitni, kötelező a személyes részvétel. Meg kell nézni egy bank üzletszabályzatát, és kiderül, hogy miért is van tele napközben a fiókjuk várakozó páciensekkel…

  2. rezgy 2017.01.26

    Igen, de ezekhez általában nem lenne szükséges bemenni, csak a bank vagy az állami szabályozás teszi kötelezővé. Ha ezek a szabályozások változnak, nem kell bankfiók.

Vélemény, hozzászólás?