A milliárdos szeretné, ha abban az államban tárgyalnák a perét, ahová ipart vitt és ahol pénzt költött. És ez egy még csak egy 2018-as ügy, az újabb perek el sem kezdődtek.

(Fotó: Daniel Oberhaus (2018) // CC-BY)

2018-ban Elon Musk a Twitteren, amit akkor még nem vásárolt fel, közölte a világgal, hogy megvan a fedezet arra, hogy a Teslát kivonja a tőzsdéről. Egy bámulatosan magas részvényárfolyamot is megjelölt. Ennek hatására pedig mindenki Tesla részvényt kezdett vásárolni, hiszen órási üzlet lett volna később a magasabb árfolyamon eladni Musknak.

Az ilyen közlésekkel az a probléma, hogy a tőzsdefelügyelet határozottan tiltja őket. Nem szeretik, ha a cégek vezetői különböző, hirtelen jött bejelentésekkel meghintáztatják az általuk vezetett cégek részvényeinek árfolyamát. Általában véve ez piaci manipulációnak minősül. Musk ellen a részvényesek egy csoportja indított pert San Franciscóban emiatt. A tárgyalás már majdnem elindult, de Musk ügyvédei most megpróbálják áthelyeztetni egy másik bírósághoz, mert szerintük Musk ellen van hangolva San Francisco és úgy általában a Szilícium-völgy. Ez pedig megakadályozná annak a lehetőségét, hogy a milliárdos igazságos tárgyaláson vehessen részt – írja a Verge.

Musk esélyeit az is rontja, hogy ezt a pert egyszer már elveszítette. A tőzsdefelügyelet negyvenmillió dolláros büntetést vetett ki a Teslára piaci manipuláció miatt alig néhány héttel a 2018-as twitek után. Ez valószínűleg nagyobb súllyal esik a latba, mint az, hogy a Twitter megvásárlása óta Musk a Szilícium-völgy legnagyobb vicce. Illetve attól is, hogy a különböző cégeinél végzett leépítések is ellene hangolják a közvéleményt.

A Tesla jogászai szerint Texasban, ahová Musk űrkikötőt és gyártókapacitást is költöztetett, jobb helyen lenne a per. Az ügy január 13-án eldől, aztán megkezdődhetnek a tárgyalások is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?