Amíg a tárgyalás megindul, nyomoznak, hogy megpróbált-e pénzt elutalni a cégeiből a kriptós vállalkozó.


Ártatlannak vallotta magát az amerikai bíróságon Sam Bankman-Fried, csalással gyanúsítottt kriptócég vezető. A lépés már csak azért is meglepő, mert SBF az elmúlt hónapban épp csak a Dörmögő Dömötör és a Kiskegyed magazinoknak nem adott hosszú, vallomással felérő interjút arról, hogy mit rontott el. A válasz egyébként egyelőre egyszerűnek tűnik: a két cége között nem volt semmiféle „fal”, a befektetéssel foglalkozó Alameda Research úgy költötte az FTX kriptotőzsde betéteseinek a pénzét, mintha az övé lenne.

A próbálkozásnak, már az ártatlan vallomásnak, persze van értelme. SBF ellen három különböző per is folyik, amelyeknek a végén 115 év leltöltendő börtönre is ítélhetik a kártérítés mellett. Mivel a bukott kriptós márciusban töltötte be a harmincat, így gyors fejszámolással kijön, hogy ha minden vádpontban bűnösnek ítélik, akkor 145 évesen szabadulhatna. Akkor meg már nem szoktak.

A bíró egy kérdésben Bankman-Fried javára ítélt. A csalással vádolt vállalkozónak nem kellett nyilvánosságra hoznia, hogy kik fizették ki a 250 millió dolláros óvadékát. Hiába próbálta ezt megtudni több újság is. Az viszont már Bankman-Friedet lepte meg, hogy az ügyészség kérte, hogy SBF ne mozgathasson az FTX-nél vagy az Alameda Research-nél lévő pénzeket. Illetve a szabadlábon történő védekezése is egészen szűken értendő: a szülei Palo Altó-i házában tartózkodhat szabadon.

A bíró októberre tűzte ki az első tárgyalási napot. Addig izgulhatunk, hogyan folytatódik az FTX-saga. Ami már bizonyos, hogy SBF két alapító társa bűnösnek vallotta magát és együttműködik az ügyészséggel.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?