Megjelent egy kutatás a Freedom on the Neten, aggasztó eredményekkel.

(kép: 123rf)

65 országot vizsgáltak, ebből 40-ben alkalmaznak intézményesített közösségi média megfigyelést. Tehát 40 országban figyeli a kormány az emberek internetes viselkedését.

Ezek alapján Kína a legkevésbé szabad ország, ami egyáltalán nem meglepő egy olyan ország esetében, ahol a járásuk alapján azonosítják az embereket közterületen. Kína 10 pontott kapott azon a skálán, amin 0 és 100 között mérik az országok szabadságát. Minél nagyobb a szám, annál szabadabb az adott ország.

Kína mellett Oroszország(31 pont) és Egyiptom(26 pont) végzett a dobogón, az egész világot nézve az internethasználók 89 százalékát valamilyen módon megfigyelik.

Ez 3 milliárd embert jelent.

A módszereik is elég kemények, Iránban 42 ezer ember dolgozik a közbeszéd megfigyelésén, de Kínában is hasonló rendszert működtetnek. A Semptian nevű kínai cég például 200 millió ember megfigyeléséről gondoskodik.

Habár az USA a szabad országok között szerepel a listában, azért megemlítik, hogy több országből érkeznek oda küldöttek azzal a céllal, hogy elsajátítsák Amerika megfigyelési módszereit. Izland(95 pont) bizonyult a legbiztonságosabb országnak, ott figyelik meg a legkevésbé a lakosságot.

Magyarország 72 pontot kapott, ez néhány pontos lemaradást jelent a nyugati országokhoz képest.

Az alábbi képen látszanak az országok, és azoknak a szabadsága. Zölddel jelzik a szabad(70-100 pont), sárgával a részben szabad(40-69 pont), lilával a nem szabad(0-39 pont) országokat.

A kutatás.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?