Az magyar Enerhash Technologies Zrt. forradalmasítja az európai bitcoin bányászatot a megújuló energiák felhasználásával és károsanyagkibocsátás nélkül.

Az Enerhash fő tevékenysége a bitcoin bányászat, melyben egyedülálló módon megújuló energiákat használ. Az adatközpontjaikat a megújuló energiaforrásokból származó többletenergia működteti, így zöld kriptobányászatot végeznek, mely mind az erőművek, mind a cég számára előnyös.

A cég, felveszi a Greenhash márkanevet, amely elkülöníti a cégcsoport további energetikai projektjeitől. Tavaly 1,3 milliárd forintos adózott eredményt értek el, és több zöld kriptobányászati projektet üzemeltetnek svédországi és új-zélandi vízierőművekkel együttműködve.

Az Enerhash célja, hogy a tervezett forrásbevonásokkal növeljék kapacitásaikat és árbevételüket. Az elmúlt három évben a vállalat jelentős magánbefektetéseket vonzott, több milliárd forint értékben, és év végéig tervezi a belépést a Budapesti Értéktőzsde XTEND piacára.

Európa első zöld bitcoin bányászata

A kriptobányászat energiaigénye hatalmas, a Bitcoin éves fogyasztása 145 terawattóra (TWh), ami a világ energiafelhasználásának 0,32 százalékát teszi ki. A Greenhash ezt a problémát a megújuló energiaforrások többletkapacitásaira támaszkodva kívánja megoldani. Az USA-ban néhány cég már kínál hasonló szolgáltatásokat, de Európában a Greenhash az első olyan vállalat amely foglalkozik a zöld bitcoin bányászattal.

Új-Zélandon és Svédországban is jelentős projekteket indítottak. Új-Zélandon a Pioneer Energy-vel működnek együtt, hogy a megújuló energiaforrások kapacitásait maximálisan kihasználják. Svédországban egy 3 MW kapacitású adatközpontot telepítettek a svéd állami energiavállalat mellé, hogy hasznosítsák a vízerőművek szabad kapacitásait.

Számtalan lehetőség nyílik az Enerhash előtt

Az Enerhash célja, hogy globálisan támogassa és gyorsítsa a megújuló energiaforrásokra való átállást. Kovács Gábor társalapító elmondta, hogy 2023-ban közel 2 milliárd forintos bevételt értek el, ebből 630 millió forint az értékesítésből származott. A nyilvános részvénykibocsátás célja, hogy pozitív társadalmi és környezeti hatásokat érjenek el, valamint növeljék és skálázzák üzemméretüket. Az Enerhash egyedülálló szolgáltatásainak köszönhetően öt éven belül vezető szerepet kíván betölteni a zöld kriptobányászat területén Európában.

(Forrás: Fintech.hu)

(Címlapkép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?