Többször írtunk már a FintechRadaron arról, hogy a készpénzes forgalom drága, a kártyás, appos, mobilos fizetési megoldásokhoz képest. A CashEssentials jelentése azonban árnyalja a képet.

Többször írtunk már a FintechRadaron arról, hogy a készpénzes forgalom drága a kártyás, appos, mobilos fizetési megoldásokhoz képest. A CashEssentials frissen kiadott jelentése azonban árnyalja ezt a képet.

készpénz dollár
(Fotó: 401(K) 2012 / Flickr CC-BY)
(fotó: 401(K) 2012 / Flickr CC-BY)

A szerzők azzal érvelnek, hogy az összehasonlított számok nem jók. Több olyan tényező van, amelyet nem számítanak bele a digitális fizetési rendszerek költségei közé. Ilyenek a lerobbanó rendszerek okozta költségek, a már 2015-ben is évi 22 milliárd dollárra rúgó kártyacsalás, a bonyolult fizetési rendszerek miatt meghiúsuló vásárlások (ez a netes vásárlások 68 százaléka szerintük), valamint a szabályozásnak való megfelelésre költött pénzek. A felsorolást elegánsan azzal zárják, hogy a bitcoin hálózat, amelynek teljes blockchainje most érte el a száz gigabájtos méretet, annyi energiát használ el a működéséhez, mint egész Írország.

cost
Forrás: Cash Essentials
(fotó: Cash Essentials)

Fontos tényező még az adatvesztés, ami még a többi felsoroltnál is közvetettebb módon jelenik meg. Ugyanakkor gyakori hír az, hogy egy-egy netes szolgáltatás feltörésekor nem csak neveket és születési dátumokat vittek el a hackerek, hanem a bankkártyák adatait is. Annak fényében érdekes ez, hogy a 2016-os év jó volt a hackereknek, és pocsék a netezőknek. Az év első hat hónapjában tizenöt százalékkal több sikeres hackertámadás volt, mint 2015-ben.

A teljes jelentést a Cash Essentials oldaláról lehet letölteni ingyenesen.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?