Olyan határt lépett át a Toyota, amit eddig senki sem nézett ki az autógyártóból. Fizetőssé fog tenni egy korábban ingyenes kényelmi szolgáltatást.

(Foto: SoulRider.222 // CC-BY-ND)

A 2018-as vagy annál újabb Toyoták távoli indítási funkciójához a jövőben előfizetésre lesz szükség. Eddig az autótulajdonosok ingyen indíthatták a kocsijukat, ami leginkább arra volt jó, hogy az udvaron álló, az éjszaka során lehűlt autó már bemelegítse magát, mire a tulajdonosa reggel megkávézik és odaér a kocsihoz.

A funkciót most számos egyébbel együtt a Connected Services nevű szolgáltatáscsomag alá rendezte be a Toyota. Ezek közé került be a kulcs megfelelő gombját megnyomva elvégzett távoli indítás is. Az új autót vásárlók ingyen kipróbálhatják a kényelmi szolgáltatásokat. A próbaidőszak hossza a kocsiba szerelt fejegység típusától – ne kérdezzék, mi sem értjük – függ.

A The Drive nevű autós szaklap megpróbálta megérteni, hogy a fejegység típusa, illetve az Audio Plus vagy Premium Audio csomagok beszerelése hogyan változtat a távoli indításon, de ők sem jártak teljes sikerrel. Ami biztos, hogy a tesztidőszak egészen hosszú is lehet, három vagy akár tíz éves. Utána viszont évi 80 dollárba kerül a funkció. Igaz, mivel a Toyota saját oldala sem fogalmaz teljesen pontosan, lehet hogy ez csak az okostelefonos indításra vonatkozik, a kulcsosra pedig más – nem ismertetett – szabályok lesznek érvényesek.

Az autógyártók a közelmúltban egyre több olyan funkciót próbálnak találni, ami egyszer megvásárolandó extra helyett folyamatos bevételt jelentő előfizetéses modellben értékesíthető. Ez ugyan jelentősen újradefiniálja azt, amit az emberek többsége az autó tulajdonlásáról gondolt, de ettől még népszerű gondolat a gyártók között. A BMW-nél az Apple Car Play támogatás lett előfizetős majdnem, de végül visszakozott. A Porschénél biztonsági extrákat, például a sávtartó elektronikát, lehet utólag megvásárolni az autó appjában. A luxus Mercedesnek pedig a fordulókörét lehet utólag kifizetett pénzösszeggel javítani.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?