A bitcoin sok mindenre jó, de a fizetés nincs ezek között. Ez abban is megjelenik, hogy a legnagyobb videojátékbolt, amely tavaly óta elfogadta a bitcoint, most lemondott a valutáról.

A bitcoin sok mindenre jó, de a fizetés nincs ezek között. Ez abban is megjelenik, hogy a legnagyobb videojátékbolt, amely 2016. tavasza óta elfogadta a bitcoint, most lemondott a valutáról.

Bitcoinos árakat már senki ne keressen itt
Bitcoinos árakat már senki ne keressen itt

A Valve fejlesztőcég Steam nevű játékboltja uralja a piacot. Ami nincs a Steamen az olyan, mintha nem is lenne. A nagy kiadók ugyan megcsinálták a saját üzleteiket, de forgalomban és az elérhető játékok számában is elmaradnak a Steam mögött. Nem is igazán tehetik meg, hogy ne legyenek jelen a saját boltjuk mellett a Valve-éban is.

A bolt egészen a mai napig elfogadta a bitcoint is fizetőeszközként, ám ennek vége. Gabe Newell, a Valve vezetője a céges blogon jelentette be, hogy az

árfolyamingadozások és tranzakciós díjak miatt

a Steam lemond a bitcoinról. Newell példákat is hozott. A korábbi húsz centes tranzakciós díjak helyett ma már van, hogy húsz dollárba kerül egy bitcoinos fizetés, ami egy frissen megjelent játék árának a harmada. Emellett pedig az a tény is zavarja a vezetőt, hogy minden előzetes jel nélkül előfordulnak 25 százalékos ingadozások az árfolyamban. Arra is volt példa, hogy egy este alatt 12 ezer dollárról kilencezerre eset az árfolyam, de arra is, hogy 12 ezerről közel 15 ezerre emelkedett. Ez utóbbi pont tegnap történt. Amíg ez a két probléma nem oldódik meg, a játékbolt felfüggeszti a bitcoin elfogadását – írta Newell.

A cég 2016-ban, a Bitpay nevű fizetési szolgáltatóval együttműködve vezette be a bitcoinos fizetést. Akkor azt remélte a kriptovalutától, hogy gyors nemzetközi fizetést tesz lehetővé a fejlődő piacok – India, Kína és Brazília – játékosai számára. Amikor a döntést bejelentették 2016. áprilisában 420 dollár körüli áron lehetett egy bitcoint vásárolni. Ma épp közel 15 ezer dollárra van szükség ahhoz, hogy egy teljes bitcoint vegyünk.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?