Azért készülnek készpénzzel a karácsonyi vásárokra az emberek, mert attól tartanak, hogy az árusok nem fogadják el a kártyát – ez derült ki az OTP felméréséből.


A bank szerint a fiatalok a fő látogatói a karácsonyi vásároknak, akik ráadásul a legnyitottabbak az elektronikus fizetési formák felé. A vásárokon nem csak karácsonyi ajándékot keresnek, hanem gasztronómiai élményeket is, illetve randevúhelyszínként is tekintenek ezekre a rendezvényekre. A 18-39 évesek fele tervez kilátogatni valamelyik vásárra. Ennek a korosztálynak a nagyobb hányada az elektromos fizetést preferálja, csupán 18 százalékuk szereti jobban a készpénzes fizetést.

A látogatók 40-59 év közé eső korosztálya is többnyire (52 százalék) a kártyás vagy mobiltárcás fizetést részesíti előnyben. A választásukat a kényelem és gyorsaság mellett azzal is indokolta a válaszadók többsége (65 százalék), hogy így nem kell készpénzt hordania magával. A statisztikának természetesen fonákja is van. Az inkább készpénzzel fizetők közel fele (49 százalék) azzal indokolta a választását, hogy attól tart, nem fogadják el a vásárban a kártyáját.

A megkérdezetteknek csupán a három százaléka tapasztalta at, hogy mindenhol lehet kártyával fizetni. Ez rendkívül csekély arány ahhoz képest, hogy a kártyaelfogadást okoseszközök és a bankok által kínált, akár kisvállalkozók számára is elérhető eszközök segítségével egyszerűen meg lehet valósítani.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?