Kiénekelték a bankok csőréből a sajtot a magántőke-társaságok Európában. A hagyományos pénzintézetek orra előtt alakult meg egy új, nagy fizetési szolgáltató – írja a Financial Times.

Kép: 123rf

Az olasz Nexi fizetési szolgáltató 7,8 milliárd euróért vette meg a Nets nevű vetélytársát. Mindkét cég egy-egy bankban kezdte a pályafutását, de az Advent, a Bain Capital és a Nellman & Friedman kivásárolták azokat.

A Nexinek ráadásul nem ez az egyetlen nagy üzlete idén. Pár héttel korábban pecsét került a szerződésre, amely szerint a Sia nevű olasz fintech szolgáltatócég és a Nexi összeolvad. Ez az üzlet 22 milliárd eurósra növelte a Nexi értékét.

A koronavírus-járvány alatt a fizetési szektor jelentős növekedést mutatott. Az e-kereskedelem megerősödését követte az online pénzforgalom növekedése is: többet is költöttünk a neten és többször is fizettünk. A szóban forgó tőketársaságok azonban nem most kezdték el felvásárolni a fizetési cégeket – írja a Financial Times.

A Bain és az Advent 2010-ben jelent meg az európai piacon, amikor a Royal Bank of Scotland payment üzletágát vették át. 2014-ben megvette a két társaság aztán megvásárolta az alig öt éves Nets-et. Majd az olasz Clessidra befektetői csoporttal együtt az olasz piac egy patinás szereplőjéből létrehozták a Nexit is.

Ezt kisebb cégek beolvasztása, tőzsdére vonulás, majd a részvények felvásárlása követte. A társaságok nagyon tudatosan, éles fókusszal építették egyre nagyobbra a fizetési cégüket. Közben pedig jelentős méretű hiteleket is vettek fel, hogy a növekedést finanszírozzák.

A terv eddig sikeresen működött, ugyanakkor több versenytárs van még a piacon. Még úgy is, hogy a fizetési szektorban is érintett Wirecard idén lényegében megszűnt létezni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?