Az RTS-ek nélkül a parlament elé kerülő PSD2 irányelvről, a prepaid bankkártyákról és arról kérdeztük Al-Absi Gáber Seifet az OTP Mobiltól.

Az RTS-ek nélkül a parlament elé kerülő PSD2 irányelvről, a prepaid bankkártyákról és arról kérdeztük Al-Absi Gáber Seifet az OTP Mobiltól, hogy még mindig a csók-e a legjobb analógia a fizetés problémakörének leírására.

masodik_39 (Custom)

A februári konferencián elhangzott – azóta is idézgetem – hogy a payment egy csók. Azóta viszont az OTP Mobil különböző fizetési formákkal bővített. Nem akarom túlhúzni a metaforát, de csak érdekelne, hogy ebben a logikában a virtualizált prepaid kártya és a kupon micsoda.

A hasonlatot a paymentre, mint folyamatra szoktam használni, ha ezt nézzük, akkor a prepaid kártya, egy latin szerető, akitől nem akarok komoly kapcsolatot. A kupon pedig ebben a kontextusban az, amikor meghívok egy hölgyet vacsorázni és én fizetem a számlát. Ha a hasonlat mögé nézünk, akkor elmondhatjuk, hogy a prepaid megoldásunkkal kötöttségek nélküli gyors és jelenleg díjmentes fizetési megoldást kínálunk a fogyasztók számára, ami elég egyedülálló a hazai piacon.

Változott-e valamit az a trend, hogy a hazai vásárlók szeretnének az interneten online fizetni, a közép- és annál kisebb vállalkozások viszont ezt nem tudják vagy akarják kigazdálkodni? 

Változott a helyzet, mert egyre több vállalkozás ismerte fel azt a problémát, hogy ha nem kínál választási lehetőségeket a vásárlóinak a fizetési mód kiválasztásakor, akkor egy évi 40-50 %-ot növekvő piacból marad ki. Azonban még mindig kevés ezen vállalkozások száma annak ellenére is, hogy egy fizetési megoldás, rendszer bevezetése már nem jelent nagy költséget a cégeknek, hiszen a befektetett költségek megtérülnek. Elég csak arra gondolni, hogy a vásárló kisebb eséllyel áll el a vásárlástól, ha ott helyben lehetősége van kifizetni és nem kell napokig várnia a termékre, amit utánvéttel fizet majd.

A payment technológiák közül az Apple Pay hiányzik fájóan a magyar palettáról. Látjátok annak esélyét, hogy előbb-utóbb megjelenik a piacon, úgy ahogy sok várakozás után iTunes Store is lett itthon?

Az Apple terveiről sajnos nem tudunk nyilatkozni, de bízunk benne, hogy a jövőben ez is megjelenik majd Magyarországon. Az iOS rendszert használó usereink állandó jelleggel érdeklődnek, hogy mikor lesz elérhető erre a rendszerre is a mobilfizetés, így azt gondoljuk, hogy az érdeklődés intenzitása miatt előbb-utóbb elérkezik hozzánk is ez a fizetési mód.

Parlament elé került a PSD2, még ha az RTS-ek nélkül is. Mit vár ettől az OTP Mobil?

Az OTP Mobilnál minden új fejlesztési lehetőségre és ezeknek a megvalósítását megkönnyítő szabályozásra nyitottak vagyunk. A PSD2 valószínűleg hatással lesz a pénzügyi szektorra, de korán sem olyan mértékben, mint azt most várják, mert RTS nélkül jön a szabályozás. Ha az azonnali fizetés bevezetése is megvalósul, akkor már sokkal érdekesebb lehet a történet.

És végül: egy, a középtávú jövőt firtató amerikai felmérés szerint az emberek egy jelentős hányada mondja azt, hogy a jövő (2025-30) fizetőeszközét még nem is látjuk, még fel sem találták. Túlzott várakozás-e vagy láttok olyan ígéretes irányokat, amik mindent megváltoztathatnak a huszas évek végére akár a fizetésben akár a hozzá kapcsolódó e-kereskedelemben?

A mi oldalunkról nem csak az a lényeg, hogy mi lesz a fizetőeszköz a jövőben, hanem sokkal izgalmasabb téma, hogy mi lesz azok mögött, hol fogod tárolni a pénzedet. A most fejlődő irányokat nézve a blockchain és a hozzá kapcsolódó technológiák tűnnek érdekesnek, de ennél a technológiánál még nem látjuk, hogy hova futhat ki hosszútávon.

A FinTechRadar konferenciát az OTP Mobil, a Simple by OTP fejlesztője támogatta.
simple_logo_redesign


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?