A sima bitcoin ára esett, a cashé nőtt, a rajongók pedig egészen vaskos dolgokat vágnak egymás fejéhez a Twitteren és a fórumokban. Nem is befektetési eszköz ez, hanem egy Benny Hill film.

A sima bitcoin ára leesett, a cashé nőtt, a rajongók pedig egészen vaskos dolgokat vágnak egymás fejéhez a Twitteren és a fórumokban. Nem is befektetési eszköz ez, hanem egy Benny Hill film.

A keményvonalas bitcoin rajongók a kis értékű tranzakcióktól óvnák a rendszert
A keményvonalas bitcoin rajongók a kis értékű tranzakcióktól óvnák a rendszert

Ismét meglepte a világot a bitcoin, már ha van még olyan, aki hajlandó meglepődni a kriptopénz árfolyamának nagy mozgásain. A bitcoin ára a hétezernégyszáz dollár körüli árfolyamról egy hét alatt hatezer dollár körülire esett. Emellett jelentősen megugrottak a tranzakciós díjak – rögtön a nemzetközi banki utalás ára fölé -, a hálózat pedig túlterheltté vált. A zuhanás hétfő reggelre állt meg, 6300 dolláros árfolyamon stabilizálódott a bitcoin.

Az ár bezuhanására ismét csak tippek vannak. A Business Insider szerint a múlt héten elmaradt alapszoftver módosításban bízó befektetők most szabadultak meg a bitcoinjaiktól, az tette csúszdára a kriptovalutát. Ráadásul azok, akik hiszenek abban, hogy a bitcoin rendszer tranzakciós kapacitását meg kell növelni a befektetéseiket a Bitcoin Cash nevű alternatív kriptopénzbe tették át. Így pedig már a legnépszerűbb kriptopénz jövőjéről szóló vitaként is lehet értelmezni a történéseket.

No Title

No Description

A vitának van egy olyan része is, hogy a megnövelt tranzakciós kapacitással a kisebb bányászok nehezebben tudnának részt venni a rendszer működtetésében – írja az Ars Technica. Innen nézve már egy népmozgalom és az ipari megközelítés csatájának is tűnhet a bitcoin és a bitcoin cash közti vetélkedés.

A partvonalról könnyű

Közben a kicsit rosszindulatúbbak már poénkodnak a kriptopénz rajongók rovására. Sizhao Yang angyalbefektető a Twitteren azt írta, hogy mindig érdekelte milyen a kereszténységhez hasonló vallás születésénél jelen lenni. „Szatosi Jézus. A katolikusok a bitcoinosok, a keleti ortodox kereszténység a Bitcoin Cash” – írta a befektető, hozzátéve, hogy ha jó az analógia, akkor hamarosan újabb bitcoin változatok jelennek meg. Aki először lát blockhainkre telepített huszita szekérvárat, szóljon!

A Goldman Sachs igazgatója pedig, hogy benzint locsoljon a tűzre, a CNBC-nek adott interjújában említette meg, hogy „lehet, hogy a bitcoin csak egy lufi”.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?