Az NFC-chip blokkolása miatt akár meg is foghatja a Bizottság az Apple-t. Egyelőre azonban még csak vizsgálják a fizetések piacát.

Forrás: Apple

Felmerültek kérdések az Apple piaci viselkedése kapcsán, erről beszélt Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztos a lisszaboni Web Summit konferencián tartott sajtótájékoztatón. Az Apple-nek egyelőre nem kell élére rakni a dollárt, hogy felkészüljön egy bírságra. Vestager arra a kérdésre válaszolt, hogy a fizetési piacon piacvezető Apple felkeltette-e a figyelmét. A biztos szerint a piac alakulóban, növekedőben van, de figyelemmel kísérik.

„Több kérdést is feltettünk, mert több fenntartásunk is van az Apple Payjel szemben versenyszempontból. Egyre nehezebb beszállni az egyszerű fizetések piacán zajló versenybe” – mondta Vestager. A bizottság szóvivője a Mobile Payments Today számára annyiban árnyalta a biztos nyilatkozatát, hogy figyelemmel kísérik a mozgásokat a mobilos fizetési piacon. A Reuters pedig azt is megtudta, hogy augusztusban már elindult egy felmérés a fizetési szolgáltatók és egyéb szereplők között arról, hogy az Apple korlátozza-e őket.

A legutóbbi negyedéves pénzügyi jelentés szerint az Apple Pay gyorsabban növekszik, mint a PayPal. A szeptemberi negyedévben 3 milliárd tranzakciót hajtottak végre az Apple platformján.

A Mobile Payments Today által megszólaltatott elemző szerint egy terület biztosan van, ahol az Apple-t meg tudja fogni a versenyjogi biztos. Mivel a cég által gyártott készülékeken csak az Apple Pay fér hozzá az NFC chiphez, így más szolgáltató nem nyújthat NFC-s fizetést Apple eszközökön.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?