Nem kell sehová sietni a digitális korona kibocsátásával – nyilatkozta egy pénzügyi konferencián Ida Wolden Bache, a norvég jegybank elnökhelyettese.

(Fotó: goodegg0843 CC-BY)

Az elnökhelyettes szerint Norvégiában magától is jelentősen csökken a készpénzhasználat. Emellett növekszik azoknak a mobilos fizetési módoknak a népszerűsége, amelyek mögé tárcaként a felhasználók bankszámlája van bekötve – írja a Coindesk.

A készpénznek azonban van olyan szerepe, amire az emberek nem gondolnak, ha csak fizetőeszközként tekintenek rá. Wolden Bache szerint ilyen a bankrendszer üzemzavara esetében is működő, hibatűrő fizetési eszköz illetve a bankbetét konkurenciájának számító, kockázatmentes felhalmozási eszköz. Ezért nem az a kérdés a jegybank vezetőhelyettese szerint, hogy szükség van-e digitális koronára, hanem hogy a papírpénz eltűnésével együtt milyen funkciókat veszítene a társadalom?

A digitális koronára akkor lenne komolyabban szükség, ha a fizetési rendszer egy másik irányba indult volna. Elővigyázatosságból létrehozhatna egy digitális rendszert a jegybank, de mivel a digitalizálódás felé tart a norvég pénzügyi rendszer, ezért az nem szorul serkentésre. Figyelemmel kell viszont követni azokat a külső hatásokat – ilyen lehetett volna a Facebook Libra kriptopénze – amelyekre reagálnia kell a jegybanknak.

A norvég jegybank 2017 óta vizsgálja a központi kibocsátású kriptovalutákat. Eddig azonban az az álláspontjuk alakult ki, hogy nincs sietnivalójuk, a vizsgálat viszont folytatódik. A kriptovaluták olyan politikai kérdésekkel járnak, amelyeket nem a jegybanknak kell megválaszolnia – tette hozzá Wolden Bache.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?