Aprónak tűnő, de nagyon fontos változtatást hajtott végre az Apple a szoftverboltjának szabályain.

(Forrás: Apple)
(fotó: Apple)

Az új szabályzat szerint az appok fejlesztői kommunikálhatnak a vásárlókkal közvetlenül az App Store-on kívüli fizetési megoldásokról. A fejlesztők kérhetnek a felhasználótól olyan adatokat, mint a polgári nevük vagy az email címük, ám ezeknek a megadása opcionális kell maradjon. Azaz az appokat adatok megadása nélkül is lehet majd használni. Végül pedig az appon belüli események nevű új funkció szabályozása is bekerült a szabályzatba.

A lényeges pontot az első két változtatás jelenti. Ezek összetartoznak, és a cégnek az amerikai appfejlesztők egy társaságával történő megállapodása miatt volt rá szükség. A társaság csoportos pert indított a cég ellen, amit az Apple végül a bíróságon kívül, megegyezéssel rendezett.

Az Apple-nek eddig teljes kontrollja volt afelett, hogy milyen fizetős szolgáltatások hogyan kerülnek be az App Store-ba. A hogyan pedig egy módot jelentett: az Apple fizetési rendszerét használva, a cégnek harminc százalék jutalékot fizetve. A cég lényegében bankjegynyomdát üzemeltetett, mert nem csak az egyszeri vásárlások, de az előfizetések árából is övék volt harminc százalék. Nem is beszélve az Apple saját előfizetős szoftver és szolgáltatás portfóliójáról.

Ez a mostani szabályváltoztatással egészen biztosan megváltozik. Ezzel az Apple lemond némi bevételről, viszont elkerülte azt, hogy esetleg nagyobbat veszítsen a bíróságon. Arra továbbra sincs lehetőség, hogy az appok alternatív fizetési szolgáltatásokat kínáljanak közvetlenül. Azaz, ha valaki az Apple 30 százalékának kifizetése nélkül fizetne elő egy szolgáltatásra, az a számítógépe böngészőjében megteheti, aztán bejelentkezhet az appban, de az app nem fogja ezt a módot kínálni. De még így is nagy lépés történt egy egészségesebb ökoszisztéma kialakulásának irányába.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?