Fordítva történnek a dolgok, mint ahogy a technológusok várták. Az infláció épp elveszi a robotok munkáját.

(Fotó: FedEx)

A FedEx amerikai futárcég bejelentette, hogy felhagy az áruszállító robotok fejlesztésével. A cég 2019-ben jelentette be, hogy Roxo néven kiszállítós robot fejlesztésébe vág a DEKA nevű kutatás-fejlesztési céggel összefogva. A robottal a házhoz szállítás utolsó kilométerének problémáját akarták megoldani, ami nagyjából a kerületi üzlet, depó és az otthonok közötti távolság lefedését jelenti. Minden másra ott a kisteherautó.

Az ötlet nem volt teljesen reménytelen. A DEKA készítette el az iBot nevű kerekesszéket, amely képes volt lépcsőmászásra is. Egy hasonló technológiával felszerelt robot elboldogulna nem akadálymentesített házakban is. A prototípus robot 16 kilométer per órával tudott haladni és elszállított 45 kilogrammnyi bevásárlást. Boldogult az autók és a gyalogosok között, ezért cserébe viszont a mai napig rémesen drágának számító LIDAR lézeres távmérő szenzort kellett beleszerelni. Illetve a robotflottához alkalmazni kellett emberi felügyelőket, akik távolról át tudták venni a vezérlést, ha a gép valahol elakadt volna.

Sriram Krishnasam, a cég átalakulásért felelős vezetője azzal jelentette be, hogy a Roxo fejlesztése leáll, hogy a robot nem feltétlenül teljesítette a rövid távú pénzügyi elvárásokat. Ez nagyjából a LIDAR beszerelése óta mindenkinek egyértelmű lehetett volna. Krishnasam szerint a Roxo fejlesztésére költött pénzt nem dobták ki az ablakon, nőtt általa a FedEx tudása a robotokról. Illetve kimerítően tesztelték az Egyesült Államokban, Japánban és az Egyesült Arab Emirátusokban 5-8 kilométeres távokon.

A robotokra rájár mostanában a rúd amúgy is. Az Amazon pár hete jelentette be, hogy a hasonló célú, Scout nevű robotjától fájó szívvel elbúcsúzik, vagy legalább is jelentősen csökkenti a program méretét. Ők azzal indokolták a lépést, hogy a robotos kiszállítás nem szolgálja ki a vásárlók elvárásait.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?