A technológia ára egyelőre nem elég olcsó a piacnak, és a bemutatás időpontja is bizonytalan. De ha az Apple egyszer piacra dobja a headszetjét, az biztosan feltűnést fog kelteni.

VR-szemüveg 1985-ből (Fotó: Sanjay Acharya CC-BY-SA)

Régi szép szokás, hogy az Apple különböző belső fejlesztéseiről pletykák jelennek meg. Steve Jobs alatt ezek a jóslatok kevésbé voltak pontosak, a Cook-érában azonban ismét kiszámíthatóvá vált a cég mozgása. Tegyük hozzá, hogy így is vannak nagy fehér bálnák, amelyeket a sajtó ezer éve vár, de nem jelentik be. Ilyen az Apple autó.

A The Information információi szerint – bármennyire viccesen is hangzik ez – a cég VR- és AR-headszetje szivárványhártya szkennelésre is alkalmas kamerát fog tartalmazni, ami a felhasználó arca felé néz. Ezzel lehetővé válik az íriszalapú azonosítás, azaz egy újabb, eddig nem használt biometrikus azonosítási módszer terjedhet el.

A lapnak nyilatkozó, a nevük elhallgatását kérő Apple alkalmazottak szerint elsődlegesen arra fogja használni a cég az íriszes azonosítást, hogy többen is használhassák egyszerű belépési módszerrel ugyanazt a headszetet. Emellett persze komoly, a Meta Quest Pro nevű konkurens eszköztől való eltérés is lesz, amitől az Apple megoldása még professzionálisabbnak tűnik majd. A Quest Pro ugyan rendezik szemkövető és arckifejezést követő funkcióval, de azonosításra nem képes ezek alapján.

Az Apple abban is el kíván térni, hogy lefelé néző, a felhasználó lábainak mozgását figyelő kamerákat szerel a headszetbe. Ezáltal elkerülhetővé válik az, hogy a Meta avatárjaihoz hasonlóan láb nélküli, deréktól kezdődő karakterekkel kelljen benépesíteni a világát.

Az Apple hátránya, hogy leghamarabb 2023-ban mutatkozhat be a technológia a The Information szerint. Ugyanakkor a technológia debütálása többször csúszott. Illetve a kiszivárgó hatezer dolláros ár is soknak tűnik a jelenlegi piaci körülmények között.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?