Kihívásokkal is jár a bevezetés, de tizennégy hónapot kaptak a bankok, az igazán elég kell legyen.

Az új azonosítási szabvány kihívásokat is hordoz

Új határidőt szabott a pénzügyi szereplőknek az erős hitelesítés (SCA) bevezetésére az Európai Bankhatóság (EBA). 2020. december 31-ére, azaz jövő szilveszterre már tényleg mindennek működnie kell. A pénzügyi szolgáltatók pedig örülhetnek, hogy 14 hónapot kaptak további felkészülésre.

Az Európai Bankhatóság azt kérte a nemzeti szabályozóktól, hogy monitorozzák a fejlesztési és migrációs terveket a pénzügyi szektorban, ahelyett, hogy azonnal a szabályozás betartatására fókuszálnának. A Finextrának nyilatkozó Duncan Barrigan szerint jó alkalom a hátralévő 14 hónap arra, hogy a folyamatokat áttekintve kényelmes és biztonságos fizetési megoldásokat állítsanak elő.

Az óra ketyeg, úgy lehet megúszni, hogy az EBA kivégzőszakasza elé kerüljenek az üzleti szereplők, hogy az SCA megoldásukat helyrehozzák.

A korábbi, június 21-ig tartó meghosszabbításnak nem volt ennyire jó a visszhangja. A piaci szereplők egy része úgy érezte, hogy a csúszásért az EBA s felelős volt, mert későn készültek el azok a technológiai dokumentumok, amelyek az erős hitelesítéses fejlesztések levezényléséhez szükségesek voltak. A szeptemberi, kitolt határidő után azonban az éles vizsgát már teljesíthetőnek érzik a cégek. Még úgy is, hogy olyan lépésekre is szükség van, mint az eddig használt 3DS továbbfejlesztése a 3DS 2.0-s biztonsági eljárási szabványra.

A több mint egy év arra is elég kell legyen, hogy a felhasználókat tájékoztassák a változásokról. A Stripe felmérése szerint a vásárlók 73 százaléka nem hallott még az SCA-ról, a Z-generációs vásárlóknak pedig 74 százaléka hagyott abba netes vásárlást az elmúlt fél évben kedvezőtlen ügyfélélmény miatt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?