A világ egyik legnagyobb bankja is hoppon maradt miután a Google bejelentette, hogy mégse indít folyószámlás appos fintech terméket. A BiztosDöntés elemzését szemléztük.

(Fotó: Matt Montagne / CC-BY)

A Google múlt hónapban feladta a saját bankszámla tervét, amit amerikai bankokkal partnerségre lépve akart elindítani. A Google Plex néven emlegetett szolgáltatás elveszítette a hajtóerőt, ami ahhoz szükséges, hogy a párhuzamos projekteket futtató, saját termékei között gyakorta értelmetlen módon rendet vágó cégen belüli életben maradáshoz szükséges. A BiztosDöntés csapata ennél egy kicsit mélyebben nézett a dolgok mélyére egy elemző cikkben.

A szakértők megemlítik, hogy valójában nem volt túlzó elvárás a semmiből felépíteni egy mobilapp és egy folyószámla köré egy új bankot. A Revolut úgy lett a legnagyobb, félmillió ügyféllel rendelkező bank, hogy egy fiókja sincs. A Google-nél ráadásul már készen állt a Google Pay fizetési szolgáltatás, amelynek a részleges, magyar szempontokat figyelembe vevő ismertetését itt lehet olvasni a portálon.

Bár a bankok féltek attól, hogy a nagy techcégek benyomulnak a piacukra, egyelőre ez nem történt meg.

„Úgy tűnik, hogy a technológiai óriáscégek léket kapnak a fizetési szolgáltatások fejlesztése során. Korábban – még 2018-ban – az Amazon is végzett egy vizsgálatot a bankszámla-szolgáltatások nyújtásával kapcsolatban, de ez a projekt sem valósult még meg. Sőt, az Uber is visszább vette a fintech ambícióit Peter Hazlehurst ügyvezető távozásával. Ugyanígy hatalmasat bukott a Facebook is az új kriptográfiai márkája, a Libra vonatkozásában” – írja a BiztosDöntés elemzése.

Kivételnek számít az Apple, amely a GoldmanSachs-szal közösen kibocsátott AppleCard nevű pénzügyi termékével sikert ért el. Ezt ráadásul most a portál elemzői szerint az Amerikában nagyon pörgő BNPL, azaz vásárolj most, fizess később áruhitel megoldások is népszerűbbé teszik.

A Google csalódott partnerbankokat hagyott maga mögött, amelyek most kitalálhatják, hogy a Plex várólistára feliratkozott több tíz- vagy több százezer ügyfélnek mit tudnak mondani. Nem csak a kis bankok fáztak rá, a világ egyik legnagyobb bankjánál, a Citinél is négyszázezren várnak a Plexre.

A partnerségbe beleölt erőforrások nem voltak teljesen feleslegesek. Vannak partnerek, amelyek jövőbeli funkciók katalizátoraként tekintenek az előkészületekre. Márok pedig még abban is gondolkodnak, hogy a jövőben is együttműködnek a Google-lel, például a Google Pay bevezetésében.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?