A hatóságok nagyon optimisták, de nem várnak gyors sikert. Az adatvédő aktivisták pedig nem hiszik, hogy nem adatgyűjtésre szolgál a rendszer.

(Fotó: sovraskin CC-BY)

FacePay néven indította el Moszkva városa az arcfelismeréses fizetési platformját 240 metróállomáson. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester szerint ez a világ legnagyobb arcfelismerős közösségi közlekedési rendszere. „A technológia új és nagyon bonyolult, dolgozunk azon, hogy javítsunk rajta” – mondta Szobjanyin.

A rendszer használatához a felhasználóknak regisztrálniuk kell a bankkártyájukat, a bérletigazolványukat és mindezt hozzá kell kötniük az arcképükhöz. Ha ezt megtették, akkor az állomásokon csak bele kell mosolyogniuk a kamerába és mehetnek is a dolgukra. A hatóságok szerint az utazók 15 százaléka fogja rendszeresen használni a FacePayt 2024 végére.

A FacePay hátránya, hogy – és aki az előző bekezdést olvasta, most ugorhat is – a használatához a felhasználóknak regisztrálniuk kell a bankkártyájukat, a bérletigazolványukat és mindezt hozzá kell kötniük az arcképükhöz. Ez alkalmassá teszi a rendszert a metrót használók megfigyelésére. Egy demokráciában ez talán nem merülne fel olyan súllyal, mint az Oroszországban teszi. A hatóságok szerint a képeket nem fogják átadni a rendőrségnek, az orosz adatvédelmi aktivistákat azonban nem győzte meg az ígéret.

Emellett egy arcfelismerő rendszert újra is lehet programozni. Voltak országok, ahol a koronavírus kitörése után a térfigyelőket arra állították át, hogy a maszk nélkül közterületen tartózkodókat figyeljék meg. Illetve irányítsanak feléjük rendőröket, akik figyelmeztették őket.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?