A globális fizetési szektorról adott ki rövid jelentést a McKinsey. A dokumentum a pénzügyi cégeket több módon is megviselő 2020-as év hatásait és az ebből fakadó trendeket ismerteti.


A fizetési szektor bevétele 1,9 ezermilliárd dollár volt, ami öt százalékos csökkenést jelent a megelőző évi adatokhoz képest. Mindez annak a fényében feltűnő, hogy 2014 és 2019 között hét százalékot nőtt a piac. Az elemzés szerint ugyan egyszerű lenne a koronavírus számlájára írni az egészet, de ennél bonyolultabb erők működnek. Rövid távon azt várja a McKinsey, hogy visszatér a hosszútávú 6-7 százalékos növekedési pályára a fizetési szektor bevétele. 2025-re már egy 2,5 ezermilliárdos piacról beszélhetünk.

A fizetési szektor ráadásul egyre mélyebben épül majd be a kereskedelmi rendszerbe, ami hatással lesz az elérhető profitra is. Ugyanakkor komoly versenytársakká válhatnak a nagy teches cégek, a platformvállalatok. Ezek a cégek ráadásul nem a legszabályozottabb részeire mozdulnak rá a piacnak, hanem a kevésbé kötött, könnyeben kiaknázható részére. Az ügyfélkapcsolat gyakorta már így is rendelkezésükre áll, a Facebook, a Google vagy az Amazon ugyan nem lovebrand, de olyan márka, akiben a felhasználók bíznak annyira, hogy a kezébe helyezzék a fizetési információikat.

A fizetések visszaesése régiónként is elért. Az eddig dinamikusan növekedő Latin-Amerika nyolc százalékot esett vissza, Ázsia és a Csendes-óceán térsége hat százalékot. Ehhez képest Amerika és az EMEA régi csak 3 és 5 százalékot. Ez a három és öt százalék a nettó kamatbevétel változásából jött ki, a csökkenés viszont nem a koronavírus évében kezdődött, hanem egy évtizede tart.

A határon túli pénzküldések természetes módon csökkentek, de ezzel szemben nőttek az e-kereskedelemből származó bevételek. A két tényező nagyjából kiegyenlítette egymást, különösen ha hozzájuk számoljuk a készpénzhasználat helyét átvevő digitális tranzakciók jelentette forgalmat is.

A McKinsey szerint hamarosan ismét növekedő pályára állnak a piacok. Az Ázsia és Csendes-óceán térsége 9-11 százalékkal lesz jövedelmezőbb, de még Európa és a Közel-Kelet is nőni fog 4-6 százalékot. Ezzel az üzleti eredmények beérik a 2019-es számokat.

Arról, hogy mely hatások bizonyulnak maradandónak, és melyek skálázódnak vissza, délutáni cikkünkben számolunk be.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?