A Google 2020-ban bejelentette, hogy Plex néven banki szolgáltatást tervez indítani. Mostanra meggondolta magát, mégsem lesz lakossági bank a világ egyik legnagyobb techcégéből.

A Google-nél minden megvan házon belül, hogy bankot üzemeltessen. Vannak ügyfelei, van fizetési szolgáltatása, tárca szoftvere, épp csak a tulajdonképpen vett bank hiányzik a listáról. A Plex ezt a lyukat tömte volna be. Az eredeti bejelentés szerint a cég több bankkal lépett volna partnerségre úgy, hogy a banki szolgáltatásokat a pénzintézetek biztosítják, de a Google alkalmazásán keresztül lehet menedzselni a folyószámlán tárolt pénzt.

A Plexszel a Google nem vált volna a bankok közvetlen versenytársává, nem indított volna neobankot, ahogy az a fintech szférában gyakori. A céggel partnerségre lépő bankok új ügyfeleket szerezhettek volna, ha hajlandók az ügyféllel való közvetlen kapcsolattartást átadni a Google-nek. Az eredeti bejeelntés szerint a cég egy minimalista megközelítéssel készült: automata utalásokat és egyszerűbb megtakarítási termékeket kínált volna első körben a Plex.

A Wall Street Journal szerint a projektet sorozatosan elmulasztott határidők és a Plex létrehozását forszírozó vezető cégtől való távozása miatt dobták végül ki. A cég szerint az ügyféligény továbbra is létezik, az emberek szeretnének egyszerűbben vásárolni. Ugyanakkor a banki app fejlesztése helyett a Google a jövőjét a bankok digitális eszközökkel való felvértezésében látja a jövőt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?