Már megint olyan trükköt mutatott be az Apple, hogy tátva maradt a szánk. Az Apple Pay eddig is jó termék volt, de most az egyetemeket is behálózzák vele.

Hosszan lehet dicsérni a Steve Jobs vezetése alatti, innovatív, érdekes, még ha esetenként meg is bukó termékeket kiadó Apple-t. El kell ismerni azonban, hogy a Tim Cook érában lényegében bankjegynyomdaként üzemel a cég. Már megint bemutattak egy olyan trükköt, hogy tátva maradt a szánk.

Fotó: Matt Walter

Az ApplePay, amit sokan Magyarországon is várnak a cégtől, csak az egyik felhasználási módja az iPhone és Apple Watch NFC chipjeinek. A készülék különböző hűségkártyákat, beszállójegyeket és kuponokat is tud tárolni a tárca alkalmazásban. Azok a kártyák pedig, amelyek érintésmentes fizetésre vagy belépésre használhatók, a telefonra másolva is működnek. A funkció azért remek, mert ha két rádiós kártya van egymás mellett a valódi tárcánkban, akkor azok többnyire már zavarják egymást. Az Apple eszközöknél ez nem merül fel, mert csak egy-egy kártyát aktivál leolvasáshoz a telefon.

A cég legújabb húzása az egyetemi azonosítókártyák, belépők, a menza vagy a könyvtár használatára feljogosító kártyák digitalizálása. A Walletbe ugyanúgy fel lehet másolni a kollégiumi belépőrendszerhez kiadott plasztiklap tartalmát, ahogy egy Mastercard bankkártyával tennénk. A funkció egyelőre csak a Duke Universityn, az University of Alabamán és a University of Oklahomán elérhető, de várhatóan a többi amerikai egyetem is kapkodni fog a lehetőség után.

Az Apple Pay egyébként is sikertörténetnek számít. Az Apple eszközök tulajdonosai sokkal lelkesebben költik a pénzüket a mobiljukkal, mint az Android készülékek tulajdonosai. Az összeg a cég egyéb bevételeihez képest nem jelentős, ellenben egy olyan kényelmi szolgáltatás, ami miatt a telefonos fizetést megszokó ügyfelek nehezen mondanak le róla. Az Apple ökoszisztámáját építi a funkció, az egyetemek behálózása pedig ennek egy újabb lépése.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?