A zsarolóvírusos támadások megsokszorozódtak idén, és egyre többen hajlandók fizetni is, hogy az adataikat visszaszerezzék.

(Fotó: descryptive.com / CC-BY)

A hét talán legfontosabb döntését jelentette be az amerikai Pénzügyminisztérium. A zsarolóvírusok követeléseinek engedelmeskedő cégeket, illetve a zsarolók kifizetésében közreműködőket akár húszmillió dolláros bírság is sújthatja – írja a Finextra.

A koronavírus-járvány alatt elszaporodó zsarolóvírusos támadásokra több különböző iparág települt már. A törvényszéki informatikával foglalkozó cégek is tudnak nyomozni ilyen ügyekben de akadnak kiberbűnözés elleni biztosítási módok is. Az utóbbi szolgáltatók vagy feltörik a vírus által használt titkosítást, vagy – és ez a gyakoribb valószínűleg – tárgyalásos úton rendezik az ügyet, kifizetve a váltságdíjat.

Az elmúlt hónapokban az észak-koreai kötődésű Lazarus Group és az orosz Evil Corp. kiberbűnözői is rengeteg támadást indítottak. Mindkét csoport rajta van a Pénzügyminisztérium tiltólistáján, így tilos nekik pénzt küldeni. Ugyanakkor, ha az adatokról nem volt megfelelő mentés, akkor az elkeseredett áldozatoknak logikusnak tűnhet, hogy jelentős összegeket fizessenek ki azok visszaszerzéséért.

A gyakorlatot azért tiltja a Pénzügyminisztérium, mert megerősíti a zsarolókat abban, hogy folytassák a tevékenységüket.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?