Hiába lesik le a számokat az Oberthur kártyájáról, úgy változtatja meg őket, mint James Bond autója a rendszámát.

Hiába lesik le a számokat az Oberthur kártyájáról, úgy változtatja meg őket, mint James Bond autója a rendszámát.

motion-code-img
Elég egy maréknyi számot tudni ahhoz, hogy vásárolni lehessen egy bankkártyával. Négy négyes számcsoport a kártyaszám, egy lejárati dátum és a három számjegyű biztonsági kód a kártya hátulján.

A gyanús vásárlások egy részét ki tudják szűrni a bankok. Például nem hiszik el, hogy ha öt perce még egy kispesti benzinkútnál tankoltunk, akkor most Vlagyivosztokban veszünk ki pénzt egy automatából. (Ennél bonyolultabb csalásfigyelési trükkjeik is vannak ráadásul.)

Az Oberthur Technologies azonban két francia bankkal olyan kártyát ad ki, amelynél bonyolultabbá válik a csalók dolga. A MotionCode technológiával felszerelt kártyákon a biztonsági kód helyén egy kijelző van, amin óránként változik a háromjegyű kód.

A kártya használatához a tulajdonosnak nem kell szoftvert vagy appot telepítenie, semmiben sem különbözik egy hagyományos kártyától. Banki oldalról már figyelni kell arra, hogy a számok milyen algoritmus és szabályok mentén változnak, de erre az Oberthur Technologies biztosít megoldást. A kártyát elfogadó internetes kereskedőknek pedig fel sem tűnik, hogy nem hagyományos kártyával fizettek náluk.

A Société Générale és Groupe BPCE francia banki csoportok egy tavalyi pilot után idén elérhetővé teszik a MotionCode kártyákat. További tesztek zajlanak Lengyelországban, Mexikóban és a The Memo szerint egy angol tesztben is reménykedik a technológiát kidolgozó cég.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?