A cég igazán örülne annak, ha a Spotify és a Netflix is dobna egy pár forintot a kalapba, éhen ne haljanak Larry Page gyerekei.

(Fotó: Matt Montagne / CC-BY)

Míg az Apple felkészül arra, hogy megmagyarázza az EU-nak, hogyan okés a különböző szolgáltatók előfizetési dolgaiból elcsatornázott harminc százaléknyi jutalék, a Google bejelentett egy változást. A 9to5 Google szerint már múlt héten pletykálták, hogy a Google meg fogja követelni az összes Play Store-ból terjesztett appnak, hogy a cég számlázási megoldását használja az appon belüli vásárlásokhoz.

Jelenleg több olyan nagy és népszerű szolgáltatás van, amit a Google fizetési megoldása helyett a sajátját használja. Ilyen például a Spotify, a Netflix, akik nagyon boldogok, hogy nem kell egy jutalékkal drágábban adni a szolgáltatásukat vagy nem kell a Google-nek kifizetni az App Store adóját. A Google szerint ez azonban csak a Play Store-ból elérhető alkalmazások három százalékára igaz.

A cég azt szeretné, ha mindenki az In-app Billinget használná. Ennek megvan az az előnye, hogy a vásárlóknak nem kell mindig beírniuk a kártyaadataikat. Illetve elérhetik az összes előfizetésüket a Play Store előfizetéseket listázó aloldalán. A hátránya pedig az, hogy a Google jutalékát ki kell fizetnie a cégeknek vagy a vásárlóknak. A jövőben a nagy játékosok is kénytelenek lesznek a Google fizetési megoldását használni. Sőt, a cég szerint ezzel teremt fair körülményeket, hiszen valamiből a Play Store-t és a további kapcsolódó szolgáltatásokat is üzemben kell tartani.

A lap szerint a szolgáltatások a jövőben is szabadon kommunikálhatnak a vásárlóikkal alternatív fizetési és előfizetési megoldásokról. Ezt viszont nem tehetik meg az appban. Magyarul: az appon belüli vásárlások csak a cég szolgáltatásait használhatják. Aki rá akarja beszélni a vásárlóit, hogy vegyenek máshogy előfizetést, legyen szíves intézze máshogy. A Neflix vagy a Spotify esetében ez valószínűleg nem okoz problémát, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Google szűkebbre vette a fejlesztők játszóterét.

A változást a Google úgy kommunikálta, hogy a külső app boltok használata egyszerűbbé válik.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?