A fintechek működésének és a banki API-knak a szabályozása az MNB-hez kerül. A törvény az elfogadása után 180 nappal lép hatályba, így az már biztos, hogy a PSD2 bevezetése késik.

A fintechek működésének és a banki API-knak a szabályozása az MNB-hez kerül. A törvény az elfogadása után 180 nappal lép hatályba, így az már biztos, hogy a PSD2 bevezetése késik.

(Fotó: Tech In Asia / Flickr CC-BY)
(Fotó: Tech In Asia / Flickr CC-BY)
(fotó: Tech In Asia / Flickr CC-BY)

Parlament előtt a PSD2-t tartalmazó törvényjavaslat, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter benyújtotta a T/17566. számú, százötven oldalas javaslatot, amely a fintechek hazai szabályozásáról rendelkezik – vette észre a Portfólió. A dokumentum értelmében a fintech terület szabályozása – hasonlóan más pénzforgalmi területekhez – az MNB-hez kerül.

Akik követik a FinTechRadart azoknak nem új a fenti betűszó, tudják, hogy ezt a törvényt várjuk, amióta a lap elindult. A vitára bocsátott szabályozás szerint a külső szolgáltatók – azaz a fintechek – számlainformációs (AISP) és fizetéskezdeményezési (PISP) szolgáltatóvá válhatnak. Ehhez lekérdezhetnek banki adatokat szabályozott módon. Mindez magyarra fordítva annyit tesz, hogy megjelenhetnek a bankokhoz közvetlenül bekötött spórolós appok. Ilyet, ugyan zárt API-n keresztül a Magnet és a Koin már tesztel is. Illetve a kártyatársaságokat megkerülő, fintech fizetési szolgáltatások is készülhetnek.

A helyzet árnyoldala, hogy nem minden szabályozás van kész, így a 2018. januári bevezetés csúszni látszik. Ahhoz, hogy a fintech ökoszisztéma épülése folytatódjon nem csak a PSD2 elfogadására van szükség, hanem a pénzintézetek és külső partnerek közötti kommunikációhoz szükséges erős hitelesítésre vonatkozó szabály. Amíg a teljes csomag nem kerül a parlament elé, majd pedig elfogadásra, a fintecheknek nem áll minden rendelkezésükre a továbblépéshez. Így vagy úgy, 2018. nagyon érdekes év lesz.

A törvénytervezet PDF-formában itt található. Jó olvasgatást!

 

Az októberi FinTechRadar konferenciánkon kiemelt helyen szerepel a PSD2, vedd meg a jegyed most, hogy ne csússz le a legfontosabb fintech infókról!


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?